- Aldri sett liknende

I anledning USAs nasjonaldag var det duket for Trump-tale, samt et ellevilt show. Tidligere admiral i sjøforsvaret, John Kirby, mener at han aldri har sett liknende.

AMERIKAS NASJONALDAG: Seks jagerfly fra sjøforsvaret fløy i ulike retninger over Det hvite hus. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Natt til fredag ankom president Donald Trump og førstedame Melania Trump det ikoniske Lincoln-monumentet for å tale til folket i anledning USAs nasjonaldag.

Med toppene for de ulike våpengrenene i det amerikanske forsvaret, samt visepresident Mike Pence, ved sin side, åpnet Trump med å skryte over tingenes tilstand.

- Vår nasjon er sterkere i dag, enn den noensinne har vært tidligere, sa han til ellevill jubel fra publikum, som i takt ropte «USA».

Mars-løfte

Fra det innglassete podiet fortsatte presidenten med å skryte over nasjonens historie, blant annet månelandingen.

- Vi kommer til å være tilbake på månen veldig snart, og vi kommer til å plante det amerikanske flagget på Mars. Det kommer til å skje!

Trump serverte også lovord om de forskjellige våpengrenene i det amerikanske forsvaret. Blant annet hyllet han luftforsvaret:

- Vår fantastiske pilot i dag kontrollerer de kraftigste våpensystemer på jorda. I løpet av 65 år har ingen utenlandske luftforsvar klart å drepe en eneste amerikansk soldat – fordi himmelen tilhører USA, sa Trump.

Forbløffet: Tidligere admiral i det amerikanske sjøforsvaret, John Kirby, var forbløffet over Trumps show. Særlig da seks jagerfly fløy i ulike retninger. Foto: NTB Scanpix
Forbløffet: Tidligere admiral i det amerikanske sjøforsvaret, John Kirby, var forbløffet over Trumps show. Særlig da seks jagerfly fløy i ulike retninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Aldri sett liknende

CNN-analytiker og tidligere admiral i sjøforsvaret, John Kirby, uttrykker forbløffelse etter Trumps elleville militærshow. Særlig trekker han fram hendelsen da seks jagerfly fløy over publikum, før de plutselig delte seg og fløy i ulike retninger.

- Jeg har aldri sett liknende. Jeg er kritisk til den militære tonen over det hele. Jeg mener at det ikke er et slikt land vi skal være, sa Kirby i CNN-studioet umiddelbart etter at Trump gikk av podiet.

Trumps tale virket godt forberedt, og det så ut til at han holdt seg til manus hele tiden. Det forbløffet ikke Kirby på samme måte som militærparaden.

- Vi ble servert historietimer fra åttendeklasse. Det manglet både dybde og kontekst. Jeg hørte ingen lovnader, bortsett fra at vi skal plante flagget på Mars. Jeg hørte ingenting om hvilken retning landet bør gå videre, hva vi skal jobbe med eller hvilke problemer vi bør løse.

- Det er hva vi trenger en president til, en leder som kan drive oss framover, var Kirbys dom.

AIR FORCE ONE: Som lovet tok også Air Force One turen innom mens president Trump talte til folket. Foto: NTB Scanpix
AIR FORCE ONE: Som lovet tok også Air Force One turen innom mens president Trump talte til folket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stort show

Hvert år markeres dagen i hovedstaden Washington D.C., men årets utgave ble annerledes. I tillegg til det sedvanlige 4. juli-fyrverkeriet, ble det kuler og krutt i gatene – i overført betydning.

Trump krevde at stridsvogner fra det amerikanske forsvaret skulle være en del av markeringen. Disse sto stasjonert i området rundt Lincoln-monumentet.

Ved Trumps side sto toppene for de ulike våpengrenene i det amerikanske forsvaret. Over dem fløy luftforsvaret en rekke jagerfly og akrobatfly, og også presidentens «Air Force One» deltok i markeringen.

I tillegg ble det ikke bare ett, men to fyrverkeri-oppskytninger i hovedstaden denne dagen

Trump, som ble inspirert av Frankrikes militærparade da han overvar deres nasjonaldag i 2017, var begeistret for showet i forkant av feiringen:

- Folk kommer langveis fra for å delta på det som vil være en av de største feiringene i USAs historie, skrev han på Twitter tidligere på dagen.

Kritisert

I forkant har hans politiske motstandere kritisert alt fra prislappen, som for øvrig er ukjent, til det upraktiske ved å flytte stridsvogner til hovedstaden og stenge luftrommet i Washington D.C. i flere timer.

Den største kritikken går imidlertid på at det er upassende for USA å holde en militærparade i landets hovedstad, skriver New York Times.

Topper i det amerikanske forsvarsdepartementet har lenge vært motvillige til å arrangere en militærparade som går gjennom hovedstadens gater, som Nord-Korea, Russland og Kina gjør.

De mener at siden USA er verdens soleklart største militærmakt, bør ikke landet ha behov for å «kringkaste sin styrke».