Skogbrann:

- Aldri sett liknende

Tusenvis av brannmenn kjemper mot skogbranner i Portugal, Spania og det sørvestlige Frankrike.

EKSTREM TØRKE: Skogbrannene herjer i Sør-Europa. Foto: EPA
EKSTREM TØRKE: Skogbrannene herjer i Sør-Europa. Foto: EPA Vis mer
Publisert

Hetebølge og tørke herjer i Sør-Europa. I flere områder ligger temperaturene på godt over 30 grader og hetebølgen ser ikke ut til å gi seg med det første.

I Spania er det sendt ut farevarsel i flere regioner, Italia har sin verste tørke på 70 år, mens Portugal opplever sin verste tørke på 1200 år.

Den ekstreme tørken har resultert i en rekke dødelige skogbranner, og flere tusen hjem har blitt evakuert.

Ber om tålmodighet

Carmen Crespo, som er fungerende minister for landbruk, husdyr, fiskeri og bærekraftig utvikling i Spania, sier at noen av brannene har roet seg utover lørdagen. Likevel kommer hun med en viktig oppfordring til innbyggerne.

- Brannen er fortsatt aktiv, og vi ber alle om forsiktighet og ro og tålmodighet for skukningsarbeiderne fordi de jobber veldig bra og på en koordinert måte, sier hun ifølge lokalavisa Málaga Hoy.

El Pais skrive at nødetatene kjemper mot 33 skogbranner, hvorav 14 er ute av kontroll.

SKOGBRANN: Familien Nordby har havnet midt i skogbrannen som herjer nært Malaga i Spania. Video: Dorte Evje Nordby Vis mer

- Veldig nervøse

BBC har vært i kontakt med Ashley Baker som bor i Mija-området sør i Spania. Han forteller at brannene framsto mer truende fredag og at det ikke er like mye vind i området.

- Det er rundt 40 hus i området her. Alle har vært veldig nervøse og fulgt nøye med.

Han forteller at det skummelt å bo i fjellene.

I Spania er det utstedt forskjellige grader av alarmtilstand over hele landet, med advarsler om temperaturer på opp til 44 grader noen steder.

Tusener av hektar er svidd av i Extremadura, mens en brann i nærheten av Málaga førte til at 3.000 mennesker måtte evakueres.

I Frankrike har også tørken satt sitt preg. Skogbrannene herjer og en innbygger nær Frankrikes sørvestlige Atlanterhavskyst beskriver følelsen som «postapokalyptisk».

- Jeg har aldri sett liknende.

I Arcachon i Gironde-regionen i det sørvestlige Frankrike jobber brannmannskapene med å få kontroll over to branner som har brent ned over 10.000 hektar skog siden tirsdag.

Over 3000 brannmenn har vært involvert i slukningsarbeidet.

Advarsel fra Røde Kors

Røde Kors advarer mot at hetebølgene kan ende med mange dødsfall. De advarer nordmenn som er ute på tur.

- I Norge er det tradisjonelt kulda som er problemet men nordmenn lære seg grunnleggende råd for å takle hete også. Dette kan være å ikke gå ut midt på dagen, unngå fysisk aktivitet, holde seg i skyggen og drikke mye vann, sier Torben Bjørke-Henriksen i Røde Kors.

Han sier at de viktigste rådene er å drikke nok vann, være i skyggen og passe på barn og eldre.

- Mange merker ikke selv at de er i ferd med å bli overopphetet. Tegn på overoppheting kan være at du blir svett, svimmel, desorientert og får hodepine, muskelkrampe, kvalme og slapphet, sier Bjørke-Henriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer