Fly- og bagasjekaos:

- Aldri sett maken til kaos

Pilotstreiken er over. Men verden over opplever reisende et helt annet kaos.

HOPETALL: Bagasjeproblemene har vart i flere uker ved mange av Europas flyplasser. Her fra Heathrow i London. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB
HOPETALL: Bagasjeproblemene har vart i flere uker ved mange av Europas flyplasser. Her fra Heathrow i London. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først var det flyteknikerne som streiket. Så var det SAS-pilotene. Kaoset ville ingen ende ta. Fremdeles sitter folk fast og venter på å komme seg hjem.

Men det er ikke de eneste problemene som har forplantet seg blant reisende i Europa i sommer. The Guardian omtaler det som av mange bare kalles «den tapte bagasjens sommer».

- Jeg føler det har vært en vanlig del av reisen den siste tida. Det har blitt veldig vanlig å miste bagasjen. Mange her i Mexico er på ferie uten bagasjen sin. Jeg har aldri sett maken til kaos, sier Jenn Choi til avisa.

Norge intet unntak

Sammen med familien pakket hun kofferten og dro på sommerferie. Skrekkhistoriene var mange allerede på forhånd. Innsjekket bagasje i hopetall syntes å være på avveie.

Før avreise investerte Choi i sporingsenheter som ble plassert i alle de tre koffertene familien sjekket inn. Bare for sikkerhets skyld. Nå er bagasjen deres i Tyskland - nesten 1000 mil unna deres feriedestinasjon Mexico.

- Koffertene er fremdeles ikke funnet. Jeg regner med vi må klare oss uten dem i alle fall i ei uke, sier hun til The Guardian.

HELT: Denne piloten fra Flyr.no hylles for å være dagens helt da bagasjehåndteringen var underbemannet i Kastrup, København 2. juli. Video: Hanne Sparre-Enger. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Norske reisende har heller ikke vært skånet for problemene. I forrige uke meldte forsikringsselskapet Fremtind at tre ganger så mange opplevde bagasjetrøbbel nå sammenliknet med før pandemien.

I juni og juli har selskapet registrert over 3600 saker med forsinket og tapt bagasje, mot 2500 bagasjesaker i sommermånedene i 2018 og 2019.

- Antall bagasjesaker har eksplodert, og trenden ser dessverre ut til å fortsette nå i juli. Det er disse sakene som gjør at det er kø på telefonen til oss, sa Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, og la til at de hadde særlig mange saker i Kroatia, Italia og Tyrkia.

FLY: I et fly må ting stables tett for at det skal bli plass til alt. Video: Mathias Loftås Vis mer

- Vil ikke få igjen bagasjen

Ifølge The Guardian var nesten seks av 1000 innsjekkede bager eller kofferter på avveie hos amerikanske flyselskap i april, noe som bare markerte starten på problemene.

På sosiale medier har det i tillegg dukket opp flere som klager på at når koffertene endelig kommer fram, er de i dårlig forfatning etter å ha blitt sendt på en enorm rundreise. I verste fall kommer ikke bagasjen fram i det hele tatt.

- Et betydelig antall reisende vil ikke få igjen bagasjen sin i sommer, trolig flere enn noen gang. Industrien har store problemer med mangel på folk. Hver eneste del av reiseindustrien sliter med bemanningsproblemer, forklarer Marc Castro i reisebyrået Americas for Flight Centre Travel Group til The Guardian.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer