- Aldri sett maken

Tårer og sårbarhet ga Hillary Clinton kjempeløftet, mener Svein Melby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle tok feil:

Valgforskerne som mente Hillary Clinton var ferdig, meningsmålingene som fortalte at Barack Obama ville vinne klart, og Dagbladet.no som hadde benket seg ned på valgvaken i Obama-leiren for å følge stemmeopptellingen. Det som skulle bli plankekjøring for Obama ble nedtur.

Hillary Clinton tok revansj og vant over sin argeste konkurrent i New Hampshire.

- Kunne nesten ikke tro det

Nå har USA-ekspertene et forklaringsproblem - og de er fullstendig klar over det.

- Da jeg skrudde på tv-en i natt kunne jeg nesten ikke tro mine egne øyne. Hillarys tall er klin rare. Jeg har aldri sett maken, sier seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier.

I likhet med sine amerikanske forskerkolleger og amerikanske meningsmålingsinstitutter spådde også han at Obama nærmest var ustoppelig på sin ferd mot nominasjonen. Bare tabber eller avsløringer kunne felle den 46 år gamle Illinois-senatoren, mente Melby.

Les: - Vinner Obama i natt, har han seieren i lomma og - Løpet er kjørt for Hillary.

UFORKLARLIG: Hillary Clintons valgresultat er en gåte for analytikerne og meningsmålingsinstituttene. Foto: REUTERS/Carlos Barria/SCANPIX
UFORKLARLIG: Hillary Clintons valgresultat er en gåte for analytikerne og meningsmålingsinstituttene. Foto: REUTERS/Carlos Barria/SCANPIX Vis mer

Hillarys seier med 39 prosent av stemmene mot Obamas 37 har gjort at spørsmålet om hvem som blir demokratenes presidentkandidat fortsatt er helt åpent. Nå har de to kandidatene én seier hver.

Men hvordan kunne Hillary gå fra å lede klart på meningsmålingene til å ligge 10-13 prosentpoeng bak Barack Obama, for så å vinne med to prosentpoengs margin - i løpet av en knapp uke?

Tårer og valgkampapparat

- Det må ha skjedd noe på selve valgdagen, som meningsmålingene ikke har klart å fange opp, sier seniorforsker Svein Melby til Dagbladet.no.

Han lanserer to teorier om hvorfor Hillary fikk et slikt voldsomt løft. Hennes 39 prosents oppslutning ligger 10 prosentpoeng over det som har vært gjennomsnittet på meningsmålingene.

- Det er nærliggende å tenke på disse tårene. Jeg tror imidlertid enda mer på at det er hennes overlegne valgkampapparat som har gjort utslaget, sier Melby.

I går hadde Clinton-kampanjen 6000 frivillige, som godt hjulpet av 300 sjåfører, gjennomførte dør-til-dør-aksjon for å få folk til stemmelokalene.

Hillary selv var på stemmesanking fra grålysningen til sent utpå dagen. Clintons nummer én valgkampstrateg, Mark Penn, sier hun svarte på hvert eneste spørsmål hun fikk i løpet av dagen, skriver The Washington Post.

- Vi har nok undervurdert verdien av at hun har en slik dyktig og profesjonell valgkamporganisasjon. Clinton har hatt et detaljapparat i ryggen, som har klart å bevege tilhengerne til valgurnene. Mine forhåndsanalyser var basert på meningsmålingene og på det gode frammøtet Obama hadde på valgkampmøtene. Men hans apparat har ikke klart å få sympatisørene fysisk opp av sofakroken, sier Melby.

Snudde lørdag kveld

Selv skal Hillary ha følt at stemningen i favør Obama snudde lørdag kveld, forteller hennes rådgiver Howard Wolfson til Washington Post.

Den kvelden stilte Hillary til debatt sammen med de andre kandidatene på Saint Anselm College. Det var kanskje første gang den tidligere førstedamen og New York-senatoren gjorde det mange analytikere har ment hun burde gjort tidligere, nemlig vise følelser.

- Dette var den første av to episoder, der Hillary har framstått som en litt annen person enn det vi er vant til. Da programlederen spurte hvorfor Obama var bedre likt som person enn henne, svarte hun: «Det sårer følelsene mine». Og så kom episoden der hun var på gråten, sier Melby, og sier de to episodene kan ha fått kvinnene til å stemme på henne.

Han er helt sikker på at Hillary Clintons framgang i hovedsak bare kan forklares ut fra hennes person, ikke hennes politikk. Hadde hennes politiske budskap om at hun er den mest erfarne og mest effektive reformatoren slått an, ja, da ville ikke Obama fått den framgangen han fikk etter Iowa.

For selvsikker?

Flere enn 500 000 gikk til valgurnene i går. I Obama-leiren ble man noe forfjamset etter hvert som det viste seg at Hillarys forsprang ikke var til å innhente.

Barack Obama spiste middag med sin kone Michelle ikke langt fra valgvaken mens han ventet på de endelige resultatene. I det lengste håpet de at studentbyene i delstaten skulle snu på tallene.

En teori nå er at apparatet rundt Barack Obama ble for seiersikre og selvsikre - noe som stod i sterk kontrast til Hillary Clintons sårbarhet.

Andre forsøker å dempe spekulasjonene. To uker tidligere, før sjokkmålingene, ville et slikt resultat for Obama vært oppløftende.

- Det kommer til å gå bra. Ingen trodde dette kom til å gå bra, sier seniorrådgiver Jim Margolis.

Nå rettes blikket framover mot primærvalget i Nevada 19. og South Carolina 26.januar.

Blått lys for Romney

Alt unntatt Hillarys framgang gikk som forventet i går. Blant republikanerne vant den 71 år gamle Arizona-senatoren John McCain.

- Vi har vist landet hvordan et virkelig comeback ser ut, sa McCain til nyhetsbyrået Associated Press.

For den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney var gårsdagens resultat et slag i ansiktet. Han satset millioner av dollar på å vinne primærvalget i Iowa. Nå har han blitt andremann for andre gang på rad.

Vinneren fra Iowa, Mike Huckabee, ble nummer tre i går.

Svein Melby mener at dersom ikke Mitt Romney vinner Michigan neste tirsdag, spøker det for hele hans valgkamp. Derfor tror han kampen om nominasjonen vil stå mellom de andre kandidatene.

- McCain måtte vinne og er kanskje per i dag en snau favoritt. Når vi kommer til Michigan har ikke Huckabee noen forventninger om å vinne. I South Carolina derimot, der står kampen mellom han og McCain. Men så kommer primærvalget i Florida. Vinner Rudy Giuliani der slik han satser på, så er vi like langt som da vi startet, sier Melby til Dagbladet.no.

FEIRET: John McCain og hans kone Cindy smiler til hverandre under valgvaken i går. McCain regnes nå som en av favorittene til å vinne den republikanske nominasjonsprosessen.
<B>VENDEPUNKTET:</B> Under lørdagens debatt på Saint Anselm College skal Hillary Clinton ha fortalt at hun følte at stemningen i favør Obama snudde.
FOR SEIERSIKKER? Ble Obama-leiren for seiersikker etter målingene som ga han 10-13 prosentpoengs forsprang på Hillary Clinton.