- Aldri sett noe liknende

Tusenvis av brunsnegler lå strødd langs veien. - Helt vilt, sier ekspert.

SNEGLER: Denne veien i Rakkestad ser ut til å være fylt med brun grus, men er egentlig store mengder snegler som ligger i veien. Vis mer
Publisert

Hageeiere hater den. Ender elsker den. Felles for dem begge, er at et møte med brunsneglen som oftest ender med døden for den slimete krabaten.

Det er ingen tvil om at sneglen lever et utsatt liv. Heller ikke langs veien er det trygt å ferdes. Det fikk Anne Katrine Eikrem se på nært hold, da hun var ute og gikk tur langs Væleveien i Degernes i Rakkestad fredag.

Langs veien lå det tusenvis av brunsnegler.

- Jeg har aldri sett noe sånt før. Det var enorme mengder som lå langs veien i flere hundre meter, sier hun til Dagbladet.

ENORME MENGDER: Brunsneglene lå tett i tett langs veien. Foto: Anne Katrine Eikrem
ENORME MENGDER: Brunsneglene lå tett i tett langs veien. Foto: Anne Katrine Eikrem Vis mer

- Luktet snegler

Det var Rakkestad avis som først omtalte det uvanlige synet. Etter at det hadde regnet kort tid tidligere, hadde flere snegler krøpet ut på veien.

Men turen ut på grusveien hadde blitt det siste de gjorde.

- Jeg går mye på tur i området, men har aldri sett noe liknende. Det luktet rett og slett snegler, i den grad man kan si det. Det var nesten som det lukter i fjæra når det blir lavvann, bare uten saltlukta, forteller Eikrem, som tok både bilder og video av det uvanlige synet.

- Helt vilt

Høyskolelekter og snegleekspert, Rune Aae, bekrefter at bildene er av brunskogsnegler, som har spredt seg i stort omfang i Norge de siste åra. Til tross for at han har fulgt sneglearten i årevis, er han svært overrasket over observasjonen.

- Dette er faktisk helt vilt, utbryter han da Dagbladet ringer.

EKSPERT: Høyskolelektor Rune Aae tror han har svaret på den enorme ansamlingen av brunsnegler. Foto: Universitetet i Sørøst-Norge
EKSPERT: Høyskolelektor Rune Aae tror han har svaret på den enorme ansamlingen av brunsnegler. Foto: Universitetet i Sørøst-Norge Vis mer

Den eneste fornuftige forklaringen han har, er at sneglene, som er kannibalistiske, kontinuerlig tiltrekkes av det voksende matfatet etter hvert som sneglene blir most av bilene som kjører på veien.

- Når sneglene blir påkjørt, kommer nye til som igjen blir påkjørt, sier han til Dagbladet.

- Ikke slutten på verden

Også universitetslektor Petter Bøckman slutter seg til den konklusjonen. Han sier at det må være lukta av de første sneglene som tiltrekker seg nye individer, og så er matfestivalen i gang for sneglenes del.

- Men dette har jeg aldri sett i et slikt omfang før. Det er helt klart unormalt å se så mange på ett sted, sier Bøckman.

- Ifølge hun som observerte sneglene, er det både en åker og flere hager i nærheten. Kan de se fram til en sneglefri tid framover?

- Det er ikke slutten på verden vi ser her, og heller ikke slutten på brunsnegler i området. Trolig vil bestanden i nærheten få en nedgang når så mange blir drept, men samtidig blir det da mer mat og plass til de som er igjen. Disse vil da få optimale forhold for å formere seg, og så vil bestanden vokse igjen, svarer Bøckman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer