Omikron:

- Aldri sett noe liknende

USA går inn i en ny smittebølge. Eksperter beskriver situasjonen som hjerteskjærende og frykter det verste.

KREVENDE: Sykehusene i USA er under et sterkt press i den nye smittebølgen. Foto: Laurent Gillieron/Keystone/AP
KREVENDE: Sykehusene i USA er under et sterkt press i den nye smittebølgen. Foto: Laurent Gillieron/Keystone/AP Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Ansatte ved amerikanske sykehus jobber på spreng idet landet når en ny smittetopp. En ekstrem økning i smittetilfeller, drevet av den raskt spredende omikron-varianten, sliter ut helsearbeidere. Ekspertene frykter det verste.

Akuttmottakene er fullstappet. Forskere advarer om en nasjonal storm.

- Det er sterkt ulikt det vi har sett fra før, til og tidligere smittetopper har ikke vært som dette, sier lege James Phillips til CNN.

Tredobling i sykehusinnleggelser

Onsdag satte USA ny smitterekord med over 488 000 nye smittetilfeller, ifølge New York Times. Det kan imidlertid være høye mørketall. Stadig flere velger å benytte seg av hjemmetester, noe som til tider kan gi feil svar. Det er også mange som kan være smittet uten å merke symptomer.

I delstaten Louisiana har antall sykehusinnleggelser tredoblet seg i løpet av de to siste ukene.

- Det vi opplever nå er en absolutt overbelastning på akuttavdelingene, forteller Phillips.

Overlege Catherine O'Neal, ved Baton Rouge Medical Center, forteller til The Guardian at mange av pasientene hun møter er uvaksinerte. Ifølge O'Neal er disse personene ofte mer alvorlig syke med lungebetennelse og trenger oksygen.

- Vi ser en økning i innleggelser som er svært oppsiktsvekkende, sier O'Neal.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

Advarer

Amerikanske helseeksperter ber innbyggerne om å forberede seg på en krevende vinter, ettersom den nye smittebølgen truer sykehus, skoler og andre sektorer som påvirker deres daglige liv.

- Vi kommer til å se smitten øke så dramatisk at det vil være utfordrende å leve normalt, sier smitteekspert Michael Osterholm til The Guardian.

- Den neste måneden kommer til å bli en nasjonal storm. Hele samfunnet kommer til å bli påvirket av dette, legger han til.

Coronadødsfallene i landet har steget de siste ukene fra et gjennomsnitt på 1200 per dag til rundt 1500.

WHO rapporterte at smitten økte med 11 prosent i hele verden forrige uke fra uka før. 20.-26. desember ble det registrert nesten 4,99 millioner smittede.

Hjerteskjærende

Den nye smittebølgen fører også til rekordtall blant sykehusinnlagte barn. Eksperter synes det dumt at de fleste barn og unge ikke er vaksinert.

- Det er bare så hjerteskjærende. Det var vanskelig nok i i fjor, men nå vet vi at det egentlig er en måte å forhindre alt dette på, sier Paul Offit, ekspert på infeksjonssykdommer ved Children's Hospital of Philadelphia.

Offit forteller at ingen av barna ved sykehuset hans var vaksinert, selv om to tredjedeler hadde underliggende sykdommer som satte dem i risikogruppen.

- De sliter med å puste. De hoster og hoster. En håndfull av barna ble sendt til intensivavdelingen. De blir koblet til ventilator og foreldrene gråter, forteller Offit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer