Uvær i California

- Aldri sett noe liknende

Minst 17 mennesker har omkommet i uværet som herjer delstaten California. Tusenvis er uten strøm og mange veier er helt oversvømt.

Tordenvær, snø, kraftig vind og flom har rammet delstaten California den siste tida. Uværet er inne i sin ellevte dag, og har så langt krevd fjorten menneskeliv og etterlatt tusenvis uten strøm, ifølge CNN. Video: Tiktok / #california Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Disse flommene er dødelige og har vist seg til og med å være mer dødelige enn skogbrannene som herjet i California, sier California-guvernør Gavin Newsom.

Uværet, som har stått på i delstaten siden 26. desember, har forårsaket voldsomme oversvømmelser, stengte hovedveier og større skader på hus og folk.

Minst 17 personer er bekreftet omkommet etter ekstremværet.

Tatt av vannmengdene

Den fem år gammel gutten, Kyle Doan, er bare en av dem som fortsatt savnet etter at han ble feid vekk av vannmengdene.

Moren til femåringen kjørte en lastebil da den strandet i flomvann nær byen Paso Robles i California.

SAVNET: Femåringen Kyle Doan er savnet etter han forsvant i vannmengdene tirsdag. Foto: San Luis Obispo County Sheriff's Office/AP/NTB
SAVNET: Femåringen Kyle Doan er savnet etter han forsvant i vannmengdene tirsdag. Foto: San Luis Obispo County Sheriff's Office/AP/NTB Vis mer

Tirsdag måtte man avbryte redningsaksjonen etter et sju timer langt søk. Redningspersonellet klarte bare å finne skoene til femåringen, og gutten er antatt omkommet.

Myndighetene venter fremdeles mer regn og snø i USAs mest folkerike delstat.

- Sjokkert

Over 230 000 husstander og bedrifter i California våknet uten strøm tirsdag morgen, ifølge sporingssiden Poweroutage.us.

Biler har også falt ned i massive synkehull på motorveiene. Tirsdag måtte to bilister reddes ut etter å ha falt ned i synkehullet på en gate i Los Angeles, ifølge Sky News.

Ifølge brannvesenet i Los Angeles slapp de to bilistene unna uten skader, opplyser avisa LA Times.

Synkehullet på veien Iverson Road skal være minst 15 meter dypt og ni meter bredt.

- Dette sjokkerte oss virkelig, sier Bill Crane (76), som er bosatt i byen Chatsworth med sin kone, til LA Times.

- Vi kunne aldri ha forestilt oss at noe slikt kunne skje. Jeg har bodd her siden 1997, og jeg har aldri sett noe liknende eller så mye regn, legger han til

SYNKEHULL: To bilister ble reddet ut av et stort synkehull i en gate i Los Angeles tirsdag. Foto: Robyn BECK / AFP/NTB
SYNKEHULL: To bilister ble reddet ut av et stort synkehull i en gate i Los Angeles tirsdag. Foto: Robyn BECK / AFP/NTB Vis mer

Jordskredfare

I løpet av onsdagen er det ventet ytterligere 18 centimeter med regn nord i California, samtidig som Sierra Nevada-fjellene forbereder seg på flere meter med nysnø.

Etter flere uker med regnvær er det fare for både jordskred, gjørmeskred og steinras flere steder. Det har ført til at flere veier er blitt stengt.

Beboerne i byen Montecito utenfor Los Angeles, hjem for flere kjente personer som Oprah Winfrey og prins Harry and hertuginne Meghan, har blitt oppfordret til å evakuere hjemmene sine på grunn av fare for gjørmeskred.

CALIFORNIA: Talkshow-vert Ellen DeGeneres bor i California hvor uværet allerede har kostet tolv mennesker livet - og verre skal det bli ifølge værmeldere. Video: Twitter Vis mer

Tøft for hjemløse

Uværet har etterlatt den store hjemløse befolkningen i California i en tøff situasjon.

Minst én hjemløs person er død, og mer enn et dusin mennesker ble berget fra en leir ved elva Ventura.

Theo Harris, som har bodd i gatene i San Francisco siden 2016, sier til Sky News at han har satt opp et tilfluktsrom med presenning og kabelbånd. Der bor han nå med kjæresten sin, etter at teltet hennes ble oversvømt.

- Vinden har vært forferdelig, men man må bare samle seg og sørge for å holde seg tørr, sier Harris til mediet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer