Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aldri sett så mye vann

Beboerne i Årdal er ikke overrasket over rasene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn 10 000 mennesker i Årdal og Høyanger er innesperret etter at mer enn 20 ras har gått i området i dag. Men beboerne i Årdal er ikke overrasket over at det har gått ras.

- Vi opplever jo dette 2-3 ganger i året, men i dag syns jeg det var ekstremt mye vann, forteller Hanne Stedje til Dagbladet.no.

Stedje bor på Årdalstangen, som i likhet med Øvre Årdal og Høyanger, er omgitt av loddrette fjellsider. De fjellsidene har tatt unna mye vann i løpet av dagen, men ikke alt har fått stå igjen etter regnskyllet.

- Tidligere i dag var jeg vitne til et leirras. Det feia med seg blant annet en hage, men det var ingen som ble skadd. Det kom enorme mengder jord og leire, og raset gikk over veien her nede. Det gikk rundt klokka 14.30, akkurat mens alle barna var på vei hjem fra skolen. Skolebussen sto 50 meter unna der raset kom over veien, forteller Stedje.

Regnet med ras

- Har du sett så mye vann i Årdal før?

- Når du sier det, så tror jeg ikke jeg har det. Det er ekstreme mengder på veiene, og til og med tunnelene har masse vann i seg. Det er ikke normalt. Jeg tror ikke det er noen her som er overrasket over at det har gått ras i dag.

Bør ikke bli syke nå

MER ENN 20 RAS I OMRÅDET: Her flommer vann, jord, og leire gjennom en hage og ut på en lokal vei på Årdalstangen i formiddag. Foto: Hanne Stedje/ Porten.no
MER ENN 20 RAS I OMRÅDET: Her flommer vann, jord, og leire gjennom en hage og ut på en lokal vei på Årdalstangen i formiddag. Foto: Hanne Stedje/ Porten.no Vis mer

Riksvei 53 mellom Fodnes og Årdalstangern er sperret av et jord- og steinras. Dermed er den eneste veien ut av Årdal veien over Tyin mot Fagernes.

Den veien holdes nattestengt på grunn av de vinterlige forholdene. Og med dagens nedbørsmengder har det kommet masse snø på fjellovergangen også.

- I Øvre Årdal kom det snø tidligere i dag. Mellom 20 og 30 centimeter, forteller Stedje.

- Konsekvensen av dette er at om noen her på Årdalstangen eller i Årdal blir alvorlig syke, kommer vi oss ikke til sykehuset.

Regner ennå

Været i Årdal akkurat nå innbyr nemlig ikke til legehelikoptre. Det regner kraftig, og det ligger tjukk tåke i hele dalen. Heldigvis har kommunen satt en ambulansebåt i beredskap for innbyggerne i de isolerte områdene. Båter er eneste alternative fremkomstmiddel akkurat nå.

- Det er lite vind, men ufattelige mengder regn.

DET RENNER FRA FJELLSIDENE: Her et bilde fra riksvei 53 mellom Årdalstangen og Øvre Årdal.
TAR DET MED RO: Folk i Årdal er vant til heftig vær, forteller Hanne Stedje fra Årdalstangen.
INDUSTRIEN I DET FJERNE: Men aluminiumstransporten fra Årdal må innstilles etter at riksvei 53 ble sperret av ras.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!