Revidert nasjonlabudsjett

Aldri skjedd før

Etter tre uker med forhandlinger har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti landet revidert nasjonalbudsjett.

MØTER PRESSEN: F.v.: Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i Vandrehallen i Stortinget tirsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MØTER PRESSEN: F.v.: Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i Vandrehallen i Stortinget tirsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag inviterte Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti til pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett.

Dagbladet kunne allerede i går kveld erfare at de tre partiene var kommet til enighet. Tirsdag morgen ble det varslet at Eigil Knutsen fra Arbeiderpartiet, Geir Pollestad fra Senterpartiet og Kari Elisabeth Kaski fra SV skulle møte pressen i Vandrehallen.

Eigil Knutsen peker på to viktige prioriteringer som har ligget fast for regjeringen:

- Trygg økonomisk styring i en usikker tid for å holde orden i økonomien, og ikke bidra til høyere renter, og redusere forskjellene gjennom å styrke velferden.

Knutsen trekker fram at de vil fjerne karensåret i arbeidsavklaringspengene og sette full gass på havvindsatsingen, som to konkrete saker.

- Vi vet at mange merker økte priser. For noen familier er vi i krevende økonomiske tider, det tar vi på største alvor. Vår viktigste jobb er å sørge for en ansvarlig pengebruk som ikke bidrar til økt press på renter så boliglånene ikke blir dyrere enn allerede varslet, sier arbeiderpartipolitikeren.

- Grønnere og mer rettferdig

Senterpartiets Geir Pollestad sier det først og fremst er viktigst at regjeringen får på plass et ansvarlig økonomisk opplegg.

- Det har vi klart uten å øke skatter og avgifter.

- Vi er glade for at det er en tydelig satsing på matberedskap som vi har fått flertall for, sier Pollestad og legger til at de legger inn en rekke tiltak i bygd og by.

Pollestad trekker fram den spesielle våren med coronapakke, Ukrainapakke, strømpakke og nå revidert budsjett.

- Det vi har gjort i den reviderte runden er å samle trådene og legge et godt grunnlag for videre arbeid for å sikre geografisk utjevning og at folk i Norge med middels og lave inntekter skal få bedre råd enn i dag.

Kari Elisabeth Kaski fra SV sier det nye nasjonalbudsjettet er grønnere, mer rettferdig og trekker Norge i riktig retning.

Kaski trekker fram følgende tiltak:

  • Øke sosialhjelpen og videreføre bostøtte i flere måneder.
  • Lovfestet billigere tannhelse for 21- og 22-åringer.
  • Konkrete tiltak for å få ned utslippene.

- Det er første gang i revidert budsjett et miljøparti får satt grenser etter leting etter olje, legger Kaski til, og forklarer at det ikke skal lyses ut blokker som berører den biologiske iskanten i år.

Kaski fortsetter med å si at vi står overfor en naturkrise. I revidert budsjett er det prioritert penger til å restaurere myr, verne skog og sørge for at rødlistet rødlaks får bedre vilkår.

Dropper drivstoffkutt

På spørsmål fra salen sier Kaski at SV gikk inn i forhandlingene med utgangspunkt om å bli enige.

- Som vi sa 12. mai kom det til å bli vanskelig, med flere områder med stor politisk avstand. Vi har brukt disse ukene på å lukke det så vi har en avtale jeg tror alle kan være fornøyde med, sier SV-politikeren.

Særlig den politiske avstanden trekker Kaski fram som utfordrende i forhandlingene.

Regjeringen har den siste tiden vært under stort press på grunn av høye drivstoffpriser. I forkant av det nasjonale budsjettet var det knyttet mye spenning rundt hva regjeringen ville gjøre med disse prisene. Likevel har ikke partiene gjort plass for lavere drivstoffpriser i budsjettet.

- Vi har prioritert to forhold som utgjør mye for folks private økonomi: Det ene er strøm med svært romslig strømstøtte for privatpersoner, jeg tror ikke noen land har tilsvarende, og så har vi vektlagt det som går på renta, svarer Pollestad.

Han forklarer at 2,5 milliarder til drivstoffkutt ville kuttet drivstoffprisene med 4 kr i to måneder.

- Jeg tror ikke det er det som skal til, legger Pollestad til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer