Masseoppsigelser i regjeringen:

Aldri skjedd før

Aldri før har så mange britiske regjeringsmedlemmer gitt seg i løpet av én dag, som i dag.

HADE: Flere titalls personer har takket for seg i den britiske regjeringen onsdag. Foto: Reuters / NTB
HADE: Flere titalls personer har takket for seg i den britiske regjeringen onsdag. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet har nå en lang rekke ministre og andre medlemmer av den britiske regjeringen trukket seg fra stillingene sine.

Statsminister Boris Johnson har fått massiv kritikk de siste månedene, men kritikken toppet seg onsdag, etter at han innrømmet at han kjente til tidligere anklager mot torypolitikeren Chris Pincher, som nå er under etterforskning for seksuelle overgrep.

Siden tirsdag kveld er det 40 medlemmer av Johnsons regjering som har vendt ham ryggen, skriver Sky News.

Aldri før har så mange regjeringsmedlemmer pakket sekken og gått i løpet av en dag, skriver kanalen på sine nettsider. 19 av de avgåtte er ministre. Den forrige rekorden ble satt i 1932, da sluttet 11 ministre på et døgn.

- Passert punktet

Foreløpig sist i rekka er Wales-minister Simon Hart og boligminister Michael Grove. Begge varslet sin avgang sent onsdag kveld.

- Jeg har aldri vært en stor tilhenger av statsrådsavganger som et middel for å skape endring, skriver Hart i et brev adressert til Johnson.

- Kolleger har gjort sitt aller beste både privat og i offentligheten for å hjelpe deg med å snu skuta, men det er med tristhet at jeg føler at vi har passert punktet der dette er mulig, heter det videre.

- Nei, nei, nei

På vei inn til en planlagt komitéhøring i 16-tida onsdag ettermiddag, svarte Johnson følgende på spørsmål om han kom til å gi seg som statsminister:

- Nei, nei, nei.

Tidligere onsdag ettermiddag tok Johnson til talerstolen til en storm av buende parlamentsmedlemmer i Underhuset i Det britiske parlamentet.

Sparket

Onsdag kveld melder Sky News at Boris Johnson har sparket boligminister Michael Gove, som tidligere onsdag var blant dem som ba den britiske statsministeren om å gå av.

Downing Street nr. 10. bekrefter at Gove er avsatt, melder Sky News.

Gove var en av dem som sluttet helhjertet opp om Johnsons kandidatur til statsministerposten i 2016.

SPARKET: Boligminister Michael Gove. Foto: Hannah McKay/reuters/NTB
SPARKET: Boligminister Michael Gove. Foto: Hannah McKay/reuters/NTB Vis mer

Knusende kritikk

Johnson har fått omfattende kritikk etter å ha innrømmet at han visste om tidligere anklager mot torypolitikeren Chris Pincher, som nå er under etterforskning for seksuelle overgrep.

Kritikken lot heller ikke vente på seg i Underhuset.

- Forrige uke ble en minister anklaget for seksuelle overgrep mot en annen mann. Det er en påminnelse til alle om hvor alvorlig situasjonen er. Han visste at ministeren oppførte seg slik tidligere, men likevel ga han ham en posisjon med mye makt. Hvorfor?

Det spørsmålet stilte lederen i Labour-partiet, Keir Starmer, under onsdagens høring.

RASER: Labour-leder Keir Starmer under en høring 4. juli. Foto: Jessica Taylor / Reuters
RASER: Labour-leder Keir Starmer under en høring 4. juli. Foto: Jessica Taylor / Reuters Vis mer

- Det individet har ikke lenger en jobb her. Så fort jeg fikk vite om den anklagen så mistet han sin status. Jeg avskyr alle former for mobbing og maktmisbruk, svarte statsminister Johnson.

Johnson sa videre at hans regjering ikke ville gå av, selv etter at flere av hans ministere, og en rekke yngre embetsmenn, trakk seg i protest.

Statsministeren fortsatte med å si at økonomien går tøffe tider i møte, og at Russlands invasjon av Ukraina representerer «den verste krigen i Europa på 80 år».

- Det er på dette tidspunktet man forventer at en regjering fortsetter med sitt arbeid, ikke trer av, men fortsetter å jobbe, sa Johnson.

Følte seg bedratt

Mandag gikk Will Quince ut og forsvarte Johnson etter at det ble kjent at statsministeren hadde visst om tidligere anklager mot torypolitikeren Chris Pincher, som forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Onsdag sier barneministeren at han ble gitt feilaktig informasjon, som han videreformidlet til mediene i et intervju med Sky News.

Quince kunngjorde sin oppsigelse på Twitter onsdag formiddag.

- Med stor sorg og beklagelse har jeg i formiddag gitt min avskjed til statsministeren etter at jeg mandag repeterte uttalelser til media som nå har vist seg å være feilaktige, skriver Quince.

TRAKK SEG: To britiske ministere valgte tirsdag å trekke seg fra statsminister Boris Johnsons regjering i protest. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

- Tillit gått tapt

Laura Trott er parlamentsmedlem og har i tillegg fungert som assistent i samferdselsdepartementet.

- Tillit i politikken er - og må alltid være - av største betydning, men dessverre har denne gått tapt de siste månedene, skriver hun i et innlegg på Facebook onsdag formiddag.

Det var oppsigelsene til finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid tirsdag kveld, som utløste mannefall fra Johnsons regjering.

Totalt forlot ti parlamentsmedlemmer fra Det konservative partiet sine stillinger tirsdag - to statsråder, en minister, fire parlamentariske privatsekretærer, en visepartiformann og to handelsutsendinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer