Ekstremvær

Aldri skjedd i Europa: - Helt hinsides

På tolv timer kom det om lag 740 millimeter med nedbør i nordvestlige deler av Italia. Aldri før har noe sted i Europa opplevd liknende nedbørsmengder.

EKSTREMVÆR: Nordvestlige deler av Italia er hardt rammet av ekstremvær. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Europa har aldri opplevd liknende ekstremvær. Mandag falt over 740 millimeter med nedbør i nordvestlige Italia i løpet av tolv timer, melder flere medier, blant annet CNN og Washington Post.

Og det var den naturskjønne Genova-regionen som ble episenteret for ekstremværet da flere uvær, som beveget seg sakte, ble liggende over området søndag og mandag. I den lille byen Rossiglione falt det mer enn 93 centimeter med regn.

- Det er helt hinsides store mengder, mer enn det regner i Oslo i løpet av et år. Jeg har aldri vært borte i et så kraftig regnvær i Europa før, sier meteorolog Magnus Ovhed til Dagbladet.

Ifølge Milano-avisa Corriere della Serra måtte et titalls mennesker reddes som følge av overvann og leirskred.

SKYLT AV GÅRDE: To menn i Hallein i Østerrike blir tatt av flommen og er på vei nedover med vannmassene når en redningsmann kommer til unnsetning. / Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet / Twitter: @par4d0kss Vis mer

Som Seattle

Til sammenlikning er det om lag like mye nedbør som kommer i den regnfylte amerikanske byen Seattle i løpet av et helt år. Det tar omtrent 15 måneder for at det skal komme så mye regn i London.

Uværet førte til at flere titall mennesker måtte reddes etter jordskred og oversvømmelser. Blant annet kollapset ei bru i byen Quiliano, ifølge den italienske avisa Corriere della Sera. Imidlertid skal ingen mennesker ha mistet livet.

HULL: Regnvær har skapt store utfordringer i India den siste tida. Her forsvinner plutselig veien. Vis mer

Mye ekstremvær

Vanligvis får denne regionen mye nedbør, med rundt 1200 millimeter i løpet av et år. Men nesten 750 millimeter på tolv timer er en ny europeisk rekord, ifølge væreksperten Maximiliano Herrera, ifølge CNN.

Bare to dager før uværet i Italia, ble ørkenstaten Oman regnet av voldsomme nedbørsmengder. Syklonen Shaheen traff landet. I byen Al Khaburah skal det ha kommet mer enn 300 millimeter med regn i løpet av timer, ifølge The Times of Oman.

Det tilsvarer om lag det som vanligvis kommer av regn på tre år i ørkenstaten.

FLOM: Minst hundre personer er omkommet etter kraftig uvær sørvest i Tyskland, opplyser politiet. VIDEO: NTB/SCANPIX Vis mer

Menneskeskapt

De siste åra har det vært mye ekstremvær mange steder i verden. Også tidligere i sommer ble både USA, Europa og Kina hardt rammet.

Ifølge forskerne bak FNs klimarapport er det menneskeskapt global oppvarming som fører til at uvær som dette blir vanligere og vanligere.

Stadig mer kraftig regnvær, knyttes til stigene temperaturer, ifølge en rapport fra FNs klimapanel. Ifølge rapporten kan atmosfæren holde på om lag 7 prosent mer vanndamp for hver grad temperaturen stiger med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer