Landmine funnet i Ukraina:

- Aldri tidligere brukt i krig

Minen er designet for å drepe, og skiller ikke mellom sivile eller militære. - Den lytter etter fottrinn og hopper opp, sier norsk bombeekspert.

«LYTTENDE» MINE: POM-3 er navnet på den nye minen som skal være funnet flere steder i Ukraina. Foto: Osinttechnical/Twitter
«LYTTENDE» MINE: POM-3 er navnet på den nye minen som skal være funnet flere steder i Ukraina. Foto: Osinttechnical/Twitter Vis mer
Publisert

Det nærmer seg seks måneder siden krigen i Ukraina startet. Denne uka gikk forsvarssjef Eirik Kristoffersen ut og spådde at situasjonen på ingen måte nærmer seg slutten. Under Arendalsuka uttalte forsvarssjefen at han tror krigen fremdeles vil pågå om ett år.

- Det minner om starten av første verdenskrig. Man gravde seg ned i skyttergraver, og det ble langvarig, sa Kristoffersen til Dagbladet.

Tidligere denne uka kom meldinger om et mulig droneangrep mot et ammunisjonslager ved en militærbase på Krim-halvøya. Nå forteller mineekspert og assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, at det også har kommet opplysninger om en ny type landminer som er funnet underveis i krigen.

GÅR AV: En video skal vise to barn som leker med våpen i Ukraina. Plutselig smeller det. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Helt ut av det blå

- Det har kommet rapporter og meldinger fra sikre kilder om at POM-3-minene er brukt i Ukraina. Dette er ei mine som aldri tidligere er brukt i krig. Så langt har det kommet rapporter om seks typer antipersonellminer i krigen. De fem første hadde vi kjennskap til fra før. Denne kom helt ut av det blå, sier Nergaard til Dagbladet.

Ifølge eksperten er minetypen designet for å drepe, og skiller seg ut med sin seismiske konstruksjon. Nergaard forklarer at landminen er en såkalt hoppmine, som i utgangspunktet er en gammel, men avansert teknologi. Ved hjelp av en seismisk sensor «lytter» den etter fottrinn og hopper opp i 1-1,5 meters høyde når personer kommer nær nok.

- Deretter detoneres den og har dødelig radius på 10-15 meter. Modellen er designet for å utløses av fottrinn, og vil ikke eksplodere av for eksempel militære kjøretøy. Det verserer informasjon om at denne mina skiller mellom sivile og militære, men det er helt usannsynlig at det er mulig med algoritmen den er utstyrt med. Man må finne den og skyte den, sier Nergaard.

Spår marerittjobb

I 1999 trådte forbudet mot landminer i kraft hos landene som signerte minekonvensjonen. Disse landene undertegnet da en avtale om ikke å produsere eller selge landminer lenger.

Russland valgte på sin side å ikke undertegne avtalen.

- Mineforbudet har fungert stort sett fantastisk, men nå ser vi at det tas i bruk høyteknologiske miner man aldri før har sett. Det kommer til å bli et mareritt både for oss som skal rydde opp og for de sivile i Ukraina, sier den assisterende generalsekretæren.

«SOMMERFUGLMINER»: Her detonerer soldater såkalte «sommerfuglminer» i Ukraina. Video: Twitter / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Toppen av kransekaka

Han understreker at det man nå ser i Ukraina, er enda et brudd på minekonvensjonen. Det skal foreløpig ikke ha kommet noen rapporter eller data over omfattende bruken av den nye minetypen er i forbindelse med krigen. Nergaard tror imidlertid at det ikke er snakk om et stort antall.

- Omfanget er nok trolig ikke veldig stort, siden det er kostbart utstyr. I rekken av utfordringer mineryddere vil få i Ukraina, er dette bare toppen av kransekaka. Det kommer til å bli en kjempeutfordring å rydde opp minene i Ukraina, fordi det er så mange forskjellige typer som er tatt i bruk, sier han til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer