- Aldri tidligere funnet smitte- kilden til denne e. coli-bakterien

Likevel setter Folkehelseinstituttet inn nye ressurser i jakten på bakterien.

TRAPPER OPP JAKTEN: Til tross for at man foreløpig ikke tidligere har klart å påvise den spesielle e. coli-bakterien som har gitt flere barn nyresvikt i vinter, setter Folkehelseinstituttet inn ytterligere fire personer som skal jobbe med dette den kommende uka. FOTO: Lise Åserud / SCANPIX
TRAPPER OPP JAKTEN: Til tross for at man foreløpig ikke tidligere har klart å påvise den spesielle e. coli-bakterien som har gitt flere barn nyresvikt i vinter, setter Folkehelseinstituttet inn ytterligere fire personer som skal jobbe med dette den kommende uka. FOTO: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no):Preben Aavitland, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, gjør det klart at de har en meget vanskelig oppgave foran seg.

Man har nemlig aldri tidligere klart å finne ut hvilke matvarer som er smittekilden til den spesielle e.coli-bakterien som nå rammer svært unge barn landet rundt.

- De har aldri klart å finne smittekilden til akkurat denne spesielle e. coli-bakterien i utlandet. Jeg tror det blir vanskelig å finne. Man har aldri klart å påvise bakterien gjennom en matvare. Men vi vet at det kommer fra mat, fordi det er slik e. coli-bakterien smitter.

- Man kan også bli smittet gjennom kontakt med husdyr og ville dyr, men siden såpass mange har blitt smittet, er dette mindre aktuelt, sier han til Dagbladet.

Trapper opp jakten
Til tross for dårlige odds for å finne bakterien vil Folkehelseinstituttet likevel sette inn ekstra arbeidskraft i jakten på smittekilden.

- Det vil bli ytterligere fire personer som skal jobbe med informasjonen vi har samlet inn i databasene den kommende uka, sier Aavitland.

Fra før av har 10 til 15 personer jobbet med smittejakten, opplyser NTB.

- Nå må vi få  noe fornuftig ut av alle informasjonen vi har samla. Vi har kartlagt hva barna har spist og hva familiene har kjøpt inn av matvarer, og testet ut dette, sier Aavitland til Dagbladet.

Det er Veterinærinstituttet i Oslo som har testet og undersøkt alle matvarene de forskjellige familiene har hatt hjemme. De har ennå ikke funnet den aktuelle bakterien, opplyser Aavitland.

Syv smittet
- Nå er det ikke flere matvarer igjen å teste, så nå ser vi om det kan være noe i fellestrekk i det barna har spist, påpeker han.

Hittil har syv personer, i all hovedsak små barn, blitt bekreftet smittet av bakterien.

I januar i år døde en 2-åring i Nordfjordeid av smitten.