- Aldri vært mer bruk for Ap

MOLDE (Dagbladet): Mens velgerne forlater Arbeiderpartiet i horder, sier Trond Giske: - Det har aldri vært mer bruk for Ap enn nå. Kampen mot høyrekreftene og forskjellssamfunnet er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av kandidatene til å bli nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, vil ha et tøffere, sintere og mer radikalt parti.

- Vi skal være de tøffeste i kampen mot fattigdom. Når pasienter står i helsekø, når eldre ikke får den omsorgen de har krav på, eller elever ikke får være med på skoleturen fordi foreldrene ikke har til egenandelen, da er de vi som skal rase og slåss, sier Giske.

Det var en offensiv Giske som talte til fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal i går.

Gjennom et flammende politisk innlegg klarte han å tenne forsamlingen av tillitsvalgte i det hardt rammede partiet.

Ser framover

- Jeg er ikke så opptatt av målinger. Ap's oppdrag er å kjempe for like muligheter for alle og rettferdig fordeling. Hvis et flertall i Norge ikke ønsker det, da må vi godta det. Men vi skal ikke bli Høyre av den grunn, vi skal fortsette å kjempe for våre ideer. En høyrebølge går alltid over, sier Giske til Dagbladet.

- Kjernen i sosialdemokratiet, vår forretningsidé, er at alle skal ha samme sjanser uansett bakgrunn, økonomi og hvor de bor i landet. De som sier Ap har utspilt sin rolle, sier at dette målet er avlegs. Men dette målet kan aldri bli gammeldags i et samfunn der markedsmakten øker. Det viktigste er ikke Ap, men ideene vi står for, sier Trond Giske.

Likeverd i skolen

- Kampen om grunnskolen er allerede i gang. Fellesskolen er nøkkelen i likeverdstanken. Den dagen en tredel av skolene er private, da er det et tidsspørsmål før de krever egenbetaling. Da får vi skoler for dem som kan betale, og så får vi andre ta til takke med det som er igjen av den offentlige skolen. Det er dette kampen står om de neste fire åra. Denne kampen er det vi som må ta, sier Giske.

Giske slår fast at Ap må bli et tydeligere radikalt parti på venstresida, og vil at Ap igjen skal bli et ledende miljøparti, «som under Gro». Han advarer mot å gi fra seg styringsredskapene.

- Kanskje andre partier er bedre egnet til å sikre målet om rettferdig fordeling?

- Hvis Høyre og Frp begynner å føre sosialdemokratisk politikk, da er det greit. Men det kommer ikke til å skje. Høyre vil gjeninnføre forskjellssamfunnet, sier Giske.

BEGEISTRET: Trond Giske fikk stående applaus på fylkesårsmøtet til Møre og Romsdal Ap. Han og Karita Bekkemellem Orheim er kandidater til nestledervervet i Ap. Til høyre Jens Stoltenbergs rådgiver, Jan Erik Larsen.