- Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

Amerikansk forsker og Senatet-rådgiver: - Litauen, Latvia og Estland neste hvis ingen stopper Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ikke siden den kalde krigen - altså for snart 30 år siden - har det vært så mange farlige militære konfrontasjoner på kloden som nå, konkluderer den amerikanske forskeren og Asia- og Midtøsten-eksperten Danielle Pletka.

Med utgangspunkt i advarselen fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Russland for noen dager siden mot å krenke Tyrkias - og dermed NATOs luftrom - har den tidligere, ansatte rådgiveren i utenrikskomiteen i det amerikanske senatet listet opp noen argumenter for hvorfor kloden risikerer en ny verdenskrig.

Det renomenerte tidskriftet Newsweek har onsdag trykket en artikkel som forskeren og rådgiveren først publiserte på hjemmesiden til sin nåværende arbeidsgiver American Enterprise Institute, som ifølge sin egen presentasjon er en uavhengig forskningsinstitusjon med over 200 ansatte ved hovedkontoret i Washington D.C.

- Veien mot 3. verdenskrig Under tittelen «Veien mot tredje verdenskrig» samler forskeren opp statistikk - det meste potensielle krenkelser av fiendens luftrom - som kan ende opp i verst tenkelige scenario:

• I 2014 var NATO-fly på vingene mer enn 500 ganger for å skaffe kontroll - såkalt monitorere - over fremmede fly tett på eget luftrom. Med få unntak dreide alle tilfellene seg om russiske fly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer