Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aldri vært så nær en tredje verdenskrig på 30 år

Amerikansk forsker og Senatet-rådgiver: - Litauen, Latvia og Estland neste hvis ingen stopper Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke siden den kalde krigen - altså for snart 30 år siden - har det vært så mange farlige militære konfrontasjoner på kloden som nå, konkluderer den amerikanske forskeren og Asia- og Midtøsten-eksperten Danielle Pletka.

Med utgangspunkt i advarselen fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Russland for noen dager siden mot å krenke Tyrkias - og dermed NATOs luftrom - har den tidligere, ansatte rådgiveren i utenrikskomiteen i det amerikanske senatet listet opp noen argumenter for hvorfor kloden risikerer en ny verdenskrig.

Det renomenerte tidskriftet Newsweek har onsdag trykket en artikkel som forskeren og rådgiveren først publiserte på hjemmesiden til sin nåværende arbeidsgiver American Enterprise Institute, som ifølge sin egen presentasjon er en uavhengig forskningsinstitusjon med over 200 ansatte ved hovedkontoret i Washington D.C.

- Veien mot 3. verdenskrig
Under tittelen «Veien mot tredje verdenskrig» samler forskeren opp statistikk - det meste potensielle krenkelser av fiendens luftrom - som kan ende opp i verst tenkelige scenario:

 NYTT TROFE:  Russlands president  President Vladimir Putin feiret sin 63-årsdag i OL-byen Sotchi onsdag kveld - etter at 26 russiske krysserraketter hadde truffet mål i Syria. Putin her med godt grep om trofeet før åpningen av  sesongens  Night Hockey League, representert med ligaens  president Alexander Yakushev..  Foto: ALEXEY NIKOLSKY, RIA NOVOSTI/Kreml-pool/EPA/NTB Scanpix.
NYTT TROFE: Russlands president President Vladimir Putin feiret sin 63-årsdag i OL-byen Sotchi onsdag kveld - etter at 26 russiske krysserraketter hadde truffet mål i Syria. Putin her med godt grep om trofeet før åpningen av sesongens Night Hockey League, representert med ligaens president Alexander Yakushev.. Foto: ALEXEY NIKOLSKY, RIA NOVOSTI/Kreml-pool/EPA/NTB Scanpix. Vis mer

• I 2014 var NATO-fly på vingene mer enn 500 ganger for å skaffe kontroll - såkalt monitorere - over fremmede fly tett på eget luftrom. Med få unntak dreide alle tilfellene seg om russiske fly.

• I 2014 var russiske bombefly registert 10 ganger over USAs territorium. Det skal ha vært dobbelt så hyppig som gjennomsnittet pr. år i forkant.

• På den amerikanske nasjonaldagen 4. juli i år «sneiet» russiske bombefly innom kysten av av California og Alaska.

• I 2014 var det japanske flyvåpenet på vingene nesten 1 000 ganger for å sjekke fremmede fly «tett på». Med få unntak var alle russiske eller kinesiske krigsfly.

Litauen, Latvia og Estland neste ?
• USA planlegger å trappe oppflyoperasjoner over Syria samtidig som Russland driver sin egen luftkrig i samme område mot motstanderne til Syrias president Bashar al-Assad. Og da ikke bare IS.

• Russland bryter konstant den såkalte Minsk-avtalen, og fortsetter å gjøre krav på territorier som tilhører Ukraina. Uten at en slik aggresivitet får noen konsekvenser, er det fare for at president Putin og Russland tar for seg på samme måte i NATO-landene Litauen, Latvia og Estland.

Forskeren mener at disse signalene og flere til viser at verden er blitt farligere siden Barack Obama ble amerikansk president.

Går verden så fra en kald krig til en «våpenkrig» ?

Mot slutten av Newsweek-artikkelen er hun noe mindre bastant i utgangspunktet om vi snårt får en tredje verdenkrig :

- Kanskje ikke, og nesten helt sikkert ikke med dagens Commander in Chief, skriver den tidligere Senat-rådgiveren.

Og da sikter hun til det drøye året Barack Obama har igjen av sin presidentperiode.

Med andre ord: det må en Donald Trump eller en annen amerikansk president «med baller» for å ta igjen med Putin.

- Bekymret, men verdenskrig ikke tema
Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole har lest artikkelen på Dagbladets henvendelse og blitt bedt om å vurdere farene for en tredje verdenskrig i overkuelig framtid.

- På Forsvarets høgskole følger vi flere militære konflikter, deriblant Ukraina og Syria, relativ tett.  De fleste ser nok med bekymring på Russlands mer aggressive og offensive utenriks- og sikkerhetspolitikk, men en ny verdenskrig er ikke noe daglig samtaleemne her, sier kommandørkaptein Gundersen på generelt grunnlag.

Han kjenner verken til artikkelforfatteren eller American Enterprise Institute fra tidligere.

- Hun har et poeng i beskrivelsen av situasjonen rundt Ukraina. Men ellers er det en litt for grunn og enkel analyse. Det skinner gjennom at artikkelforfatteren er kritisk til den sittende amerikanske presidenten.

- Hun fokuserer på USA og har i liten grad et helhetlig bilde. Hun nevner ikke utfordringer rundt religiøse strømninger, klimaendringrer eller knapphet på natursressurser, som trolig vil være konfliktskapende framover.

- ENKEL ANALYSE:  Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret.
- ENKEL ANALYSE: Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret. Vis mer

- På den andre siden: hun vurderer heller ikke hvordan globaliseringen med blant annet tette økonomiske bånd mellom nasjoner trolig bidrar til høyere terskel for bruk av militærmakt. Vi nærmer oss ikke tredje verdenskrig selv om russere flyr mer langs våre grenser, påpeker kommandørkaptein Per Christian Gundersen overfor Dagbladet.

Hoffleverandør av Syria-våpen
I en analyse for Dagbladet forrige uke pekte Gundersen på hvor farlig situasjonen i Syria kan bli mellom Russland og USA på tross av supermaktens felles front mot IS (Den islamske stat).

- Russland har vært en nær alliert til Syria i 40 år. Russland har forsynt landet med våpen og kompetanse gjennom alle disse åra, påpekte kommandørkapteinen.

26 russiske raketter
Seinest onsdag bekreftet den russiske tv-kanalen Rossyia 1 at russiske krigsskip tilhørende den kaspiske Svartehavs-flåten har avfyrt 26 krysserraketter mot 11 ulike mål - angivelige IS-beleiringer - på opptil 1 500 kilometers avstand inne i Syria.

Russland har sin eneste marinebase for Svartehavsflåten med «fritt hav» rett til Middelhavet nettopp i Syria. Siden 1971 har marinebasen i havnebyen Tartus skapt tette bånd mellom Sovjetunionen/Russland og Syria.

 FRIR TIL EGET PUBLIKUM:  En ung kvinne tester cockpiten på et MAKS-2015 jagerfly under et flyshow i Zhukovsky utenfor Moskva 26. august i år. Foto: SERGEI CHIRIKOV, EPA/NTB Scanpix.
FRIR TIL EGET PUBLIKUM: En ung kvinne tester cockpiten på et MAKS-2015 jagerfly under et flyshow i Zhukovsky utenfor Moskva 26. august i år. Foto: SERGEI CHIRIKOV, EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Fra russisk ståsted er det en god grunn, beskjedent sagt, for at president Bashar al-Assads utfordrere må knuses.  Og der er det et konglomerat av aktører i tillegg til IS: alle mot IS, de fleste mot hverandre og mot president al-Assad og hans allierte Russland.

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!