Nedslående funn om pandemien:

- Aldri vært så sjokkert

Forskere med nye, dystre funn om coronapandemien.

TAPTE LEVEÅR: Ny forskning viser at coronapandemien har ført til at 28 millioner leveår har gått tapt. Her fra et sykehus i USA, som er et av landene i verden som har vært hardest rammet av pandemien. Foto: NTB
TAPTE LEVEÅR: Ny forskning viser at coronapandemien har ført til at 28 millioner leveår har gått tapt. Her fra et sykehus i USA, som er et av landene i verden som har vært hardest rammet av pandemien. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste to åra har coronapandemien preget verden. Land etter land har rapportert om skyhøye smittetall, fulle sykehus og dystre dødsrekorder. På verdensbasis er totalt 248 770 199 mennesker registrert smittet av viruset og over 5 000 000 har mistet livet.

Nå har forskere gjennomført en ny, omfattende studie av pandemiens omfang - og funnene er nedslående, skriver The Guardian.

28 millioner tapte leveår

For å kunne forstå den fulle effekten av coronaviruset, er det nødvendig å analysere dødsfallene - og ikke bare telle dem, mener forskere. Derfor har et internasjonalt team av eksperter, ledet av Nazrul Islam ved University of Oxford, undersøkt antall dødsfall og alderen døden inntraff i en rekke land.

- Ekspertene har sammenliknet forventet levealder og tapte leveår i 2020 med historiske trender i åra mellom 2005 og 2019 i 37 mellom- og høyinntektsland, skriver avisa.

Funnene viser at covid-19 har ført til at 28 millioner leveår har gått tapt.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Forskerne legger ikke skjul på at tallene sannsynligvis ville vært enda høyere dersom studien hadde inkludert land i Asia, Afrika og Latin-Amerika, som ble utelukket på grunn av manglende data.

Islam understreker likevel at hele forskergruppa er sjokkerte over det dystre resultatet.

- På et tidspunkt måtte vi stoppe opp og gjennomgå alt på nytt. Ingenting har sjokkert meg så mye i mitt liv som det pandemien har gjort, sier han.

Norge ikke på lista

I alle landene som ble inkludert i studien, økte forventet levealder for både menn og kvinner i åra mellom 2005 og 2019.

I 2020 var det en nedgang i forventet levealder for menn og kvinner i alle land unntatt Norge, New Zealand og Taiwan - hvor det var en økning i forventet levealder, viser forskningsfunnene.

I Danmark, Island og Sør-Korea var det ingen endring i forventet levealder.

Den høyeste nedgangen i forventet levealder var i Russland, USA og Bulgaria.

Antall tapte leveår var også høyere enn forventet i de fleste land i fjor. Unntakene er Taiwan og New Zealand, hvor det var en reduksjon i antall tapte leveår. I Norge, Isand, Sør-Korea og Danmark fant ikke forskerne noen tegn på endring.

I de resterende 31 landene gikk over 222 millioner leveår tapt i løpet av fjoråret. Det er 28,1 millioner mer enn forventet, ifølge ekspertene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer