Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aldri vært større terror-fare i Norge

- Det er mer sannsynlig enn usannsynlig at det vil skje et terrorangrep mot Norge de neste 12 månedene, sier PST.

FRYKT:  Norsk politi er nå bevæpnet. Frykten for et terrorangrep mot Norge har aldri vært større. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRYKT: Norsk politi er nå bevæpnet. Frykten for et terrorangrep mot Norge har aldri vært større. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en strengt hemmelig orientering har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) informert regjeringen om at det er mellom 60 og 90 prosent sjanse for at Norge blir utsatt for et islamistisk terrorangrep i løpet av det neste året.

Aldri tidligere har Norge vært så utsatt for et terrorangrep.

Dagbladet får bekreftet at terror-analytikerne til PST vurderer den islamske terrorfaren mot Norge for å være mellom 60 og 90 prosent.

-Sannsynlig - Jeg kan bekrefte at PST mener det er mer sannsynlig enn usannsynlig at det vil skje et terrorangrep mot Norge i løpet av de neste 12 månedene, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Samtidig understreker Bernsen at det er vanskelig å beregne sannsynligheten i prosent, slik terror-analytikerne i den hemmelige tjeneste har gjort.

- Det er svært vanskelig å vurdere terrorfaren i prosent, og hvor stor prosent mulighet det er for at en hendelse vil inntreffe i framtida, understreker Bernsen.

- Alvorlig situasjon Overfor Dagbladet bekrefter flere kilder med innsyn i vurderingen av terrorbildet at situasjonen er svært alvorlig.

I slutten av forrige uke fikk politiet tillatelse av justisminister Anders Anundsen til generell bevæpning. Årsaken skal være det generelle trusselbildet, og ikke spesifikke opplysninger om et nært forestående terrorangrep.

FRYKT:  Norsk politi er nå bevæpnet. Frykten for et terrorangrep mot Norge har aldri vært større. Her fra terroralarmen i sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRYKT: Norsk politi er nå bevæpnet. Frykten for et terrorangrep mot Norge har aldri vært større. Her fra terroralarmen i sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

PSTs vurderinger er basert på informasjon den hemmelige tjenesten selv har innhentet, opplysninger PST har fått fra E-tjenesten (Norges utenlands etterretningstjeneste) og fra samarbeidende hemmelige tjenester i utlandet.

Flere ekstremister Det ekstreme islamistiske miljøet i Norge vokser. Vel 200 norske konvertitter, menn av ikke-norsk etnisitet og personer som har flyttet til Norge, tilhører det som beskrives som et farlig radikalt ekstremistisk islamistisk miljø i Norge. Et miljø som støtter terrororganisasjonen Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL).

Tidligere opererte svenske myndigheter med at rundt 100 personer med tilknytning til Sverige hadde reist og sluttet seg til de ekstremistiske islamske terrorgruppene i Syria.

I forrige uke bekreftet SÄPO (Säkerhetspolisen) at det virkelige antallet er rundt 300 personer - svensker som har sluttet seg til islamistene i Syria.

Informasjonssjef Bernsen i PST medgir overfor Dagbladet at kan være store mørketall i Norge.

- Tidligere har vi bekreftet at det er rundt 60 personer med norsk tilknytning i Syria. Nå kan vi bekrefte at det er over 60 med norsk tilknytning som vi vet er der, sier Bernsen.

Det virkelige antallet nordmenn er trolig betydelig større.

- Vi tar høyde for at det kan være flere nordmenn som har reist til Syria, medgir Bernsen i PST.

Flere i Syria I flere måneder hadde norske myndigheter ikke opplysninger om nordmenn og personer med norsk tilknytning som hadde kommet tilbake fra Syria til Norge. Men i løpet av den siste tiden er det bekreftet at flere norske islamister fra Østfold skal ha reiste fram og tilbake mellom Syria og Norge.

Dagbladet får også bekreftet at noen få ikke etnisk norske mødre fra Østfold, skal ha tatt saken i egne hender, og reiste til Syria for å hente sønnene sine. Unge menn som ville slutte seg til Den islamske stat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling