USA og Kina

- Aldri vært verre

USAs president Joe Biden snakket i dag to timer med Kinas president Xi Jinping. - Jeg tror ikke folk forstår hvor farlig dette er, sier amerikansk ekspert. Nå har presidentene bestemt seg for å møte hverandre.

SPENNING: Taiwans pågående militærøvelse har ført til ytterligere spenning mellom Kina og USA og Taiwan på den andre siden. Video: NTB/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Presidentene Joe Biden og Xi Jinping snakket sammen i over to timer torsdag.

Telefonsamtalen varte nøyaktig i to timer og 17 minutter, opplyser Det hvite hus.

Samtalen ble opplyst om like etter klokka 18.00 torsdag. Noen timer etterpå kommer meldingene om at de to landene har avtalt et toppmøte ansikt til ansikt.

Det opplyser en amerikansk embetsmann.

De to presidentene har hatt videomøter fem ganger, senest torsdag, men har så langt ikke møttes fysisk. Forholdet mellom de to landene har den siste tiden vært anstrengt.

Statlig kinesisk TV melder at de diskuterte «kinesisk-amerikanske relasjoner og saker av felles interesse» under torsdagens samtale.

Ifølge Reuters skal Kina ha gitt Biden klar beskjed om at USA skal støtte «ett Kina-politikken», som innebærer Taiwan som en del av Kina og at Kina er mot taiwansk selvstendighet.

Ifølge nyhetsbyrået skal Xi ha fortalt Biden: «Den som leker med ilden får svi».

- Giftig og farlig

I forkant var Taiwan, økonomi, handel og krigen i Ukraina ventet å stå på dagsordenen.

Forholdet mellom USA og Kina er svært anstrengt, og det har ikke vært noe fysisk møte mellom de to presidentene siden Biden ble innsatt som president. De har til sammen hatt fem samtaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer