USA og Kina

- Aldri vært verre

USAs president Joe Biden snakket i dag to timer med Kinas president Xi Jinping. - Jeg tror ikke folk forstår hvor farlig dette er, sier amerikansk ekspert. Nå har presidentene bestemt seg for å møte hverandre.

SPENNING: Taiwans pågående militærøvelse har ført til ytterligere spenning mellom Kina og USA og Taiwan på den andre siden. Video: NTB/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Presidentene Joe Biden og Xi Jinping snakket sammen i over to timer torsdag.

Telefonsamtalen varte nøyaktig i to timer og 17 minutter, opplyser Det hvite hus.

Samtalen ble opplyst om like etter klokka 18.00 torsdag. Noen timer etterpå kommer meldingene om at de to landene har avtalt et toppmøte ansikt til ansikt.

Det opplyser en amerikansk embetsmann.

De to presidentene har hatt videomøter fem ganger, senest torsdag, men har så langt ikke møttes fysisk. Forholdet mellom de to landene har den siste tiden vært anstrengt.

Statlig kinesisk TV melder at de diskuterte «kinesisk-amerikanske relasjoner og saker av felles interesse» under torsdagens samtale.

Ifølge Reuters skal Kina ha gitt Biden klar beskjed om at USA skal støtte «ett Kina-politikken», som innebærer Taiwan som en del av Kina og at Kina er mot taiwansk selvstendighet.

KONTROVERSIELT: Nancy Pelosis mulige besøk til Taiwan får Kina til å rase. Foto: NTB
KONTROVERSIELT: Nancy Pelosis mulige besøk til Taiwan får Kina til å rase. Foto: NTB Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået skal Xi ha fortalt Biden: «Den som leker med ilden får svi».

- Giftig og farlig

I forkant var Taiwan, økonomi, handel og krigen i Ukraina ventet å stå på dagsordenen.

Forholdet mellom USA og Kina er svært anstrengt, og det har ikke vært noe fysisk møte mellom de to presidentene siden Biden ble innsatt som president. De har til sammen hatt fem samtaler.

Fortsatt er forholdet mellom landene preget av handelskrigen som ble startet av USAs tidligere president Donald Trump. Den siste uken har Kina reagert kraftig på den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosis planer om å besøke Taiwan.

Samtidig advarer flere eksperter nå om rekkevidden av konflikten.

- Forholdet er så giftig akkurat nå. Mistilliten har aldri vært verre. Jeg tror ikke folk forstår hvor farlig dette øyeblikket er, sier Bonnie Glaser, Kina-ekspert ved German Marshall-fondet i USA, til Reuters.

Hun mener Biden og Xi i sine samtaler må fokusere på å de-eskalere situasjonen for å unngå misforståelser.

Kina truer

Pelosis mulige besøk til Taiwan er blant de mest brennbare temaene nå. Gjennomfører hun besøket, må USA vente seg en kraftfull respons, ifølge Zhao Lijian, talsperson i Kinas utenriksdepartement. Kina har likevel kommet med få konkrete tusler på hva de kan foreta seg om besøket finner sted.

SNAKKET: Joe Biden og Xi Jinping snakket sammen i over to timer torsdag. Foto: NTB
SNAKKET: Joe Biden og Xi Jinping snakket sammen i over to timer torsdag. Foto: NTB Vis mer

Selv om Taiwan i praksis er selvstyrt, regner kinesiske myndigheter øya som en del av Kina.

Taiwans militær uttaler at de klare for en invasjon fra Kina liknende den Russland gjennomførte i Ukraina. Det opplyste de under en årlig militær øvelse tirsdag og onsdag denne uka, ifølge Washington Post.

På militærøvelsen skal de ha øvd seg på å avveie et potensielt amfibieangrep langs vannkanten som forbinder Taipei havn og Tamsui-elva, et sted som er avgjørende for å forsvare hovedstaden Taipei.

Kan eskalere

Pelosi er den tredje mektigste personen i USA, etter presidenten og visepresidenten. Ingen så høytstående politikere fra USA har besøkt Taiwan siden 1997.

Det har vekket bekymringer for at situasjonen mellom Kina og Taiwan kan bli den verste krisen siden 1990-tallet.

Taiwan ble opprettet på den kinesiske øya Formosa i 1949, etter kommunistenes seier i borgerkrigen på fastlandet. Kina mener likevel at Taiwan fortsatt er en del av Kina, og de anser Taiwan som en opprørsprovins. Kina ønsker derfor ikke at Taiwan skal få en mer selvstendig status.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer