Aldring truer Kinas velstand

Befolkningen blir gammel før landet blir virkelig velstående, advarer en ny rapport.

GENERASJONSKLØFT: En gammel mann spiller sjakk med en liiten gutt i Shanghai. Kinesere er bekymret for eldrebølgen som er ventet i årene som kommer. REUTERS/Aly Song/SCANPIX
GENERASJONSKLØFT: En gammel mann spiller sjakk med en liiten gutt i Shanghai. Kinesere er bekymret for eldrebølgen som er ventet i årene som kommer. REUTERS/Aly Song/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kinas økonomiske vekst og sosiale stabilitet er truet av en befolkning som blir gammel før landet blir virkelig velstående, advarer en ny rapport.

Kinesiske myndigheter står overfor en betydelig utfordring for å behandle det voksende problemet ordentlig, heter det i rapporten fra det USA-baserte Center for Strategic and International studies.

Innen 2050 vil Kina ha en befolkning på 438 millioner mennesker som er eldre enn 60 år, og over 100 millioner vil være over 80 år gamle. Landet vil bare ha 1,7 voksne i arbeidsdyktig alder for hver person over 60 år, mens det i 1975 var 7,7.

Store konsekvenser

- Aldringen av Kinas befolkning utgjør en stor utfordring med konsekvenser langt ut over pensjonspolitikken, skriver forfatterne av rapporten.

- Aldringen truer med å legge en stigende byrde på de unge og skape en langsom økonomisk vekst og langsom vekst i levestandard. Den kan bli en sosialt destabiliserende kraft i et land der en rask modernisering allerede stresser de sosiale mønstrene, heter det.

Befolkningsveksten er blitt langsommere de siste 30 årene etter introduksjonen av ett-barn-politikken for de fleste par på 1970-tallet. Men folk lever lenger nå på grunn av stigende levestandard etter den halsbrekkende moderniseringsprosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer