Aleine på fjellet

Hermund Dokk (67) tusler aleine rundt i hytta ved Reineskarvet - og håper en skiløper eller tre vil dukke opp i løpet av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REINESKARVET (Dagbladet): Ikke for det, hallingen klarer noen døgn i total ensomhet også.

- Jeg er glad i fjellet. Så enkelt er det, forklarer Hermund Dokk.

Fjellet viser seg fra sin vakreste side. Sola steiker, og hvite vidder innbyr til skiturer og tankeflukt.

På Reinehytta går vaffelpressa varm og kaffekjelen koker. På slike dager er Hermund i sitt ess, og han føler nesten at han er verdens midtpunkt.

Hermund er tredje generasjon som bestyrer hytta ved hallingfjellene, dit bare skiløyper fører fram. Her bor han det meste av vinteren, med rev og rype som venner utenfor vinduet.

- Dagen går fort unna. Om kvelden leser jeg og ser litt på en liten svart-hvitt-TV. Bedre kan jeg ikke ha det, flirer han.

24. vinter på rad

Det er 24. vinteren på rad han flytter hjemmet til fjells. Resten av året har han husrom nede i bygda Leveld ved Ål, men på vinteren er livet gildere i fjellheimen.

- Bestefar hadde støl her på 1180 meter over havet. Dette fjellet er liksom en del av meg. Jeg krever ikke så mye mer enn å få lov til å være her, sier Hermund.

Hytta har verken strøm eller vann. Langt unna luksusen som preger mange hytter i våre dager.

Hermund tar imot svette skiløpere, og selger en Kvikklunsj den ene timen og en solbærtoddy til neste gjest utpå ettermiddagen.

Hermund bryr seg ikke så mye om hvor mange kronestykker som ligger i kassa ved sengetid.

Livet har andre kvaliteter, og pensjonisten er lykkelig med lite.

Kraftig storm

- Det er værhardt her oppe. Når vinden hogger i vegger og tak, kan det være vel være tøft her oppe på Sør-Norges tak?

- Vær sikker. Og det er fascinerende å oppleve hvilke enorme naturkrefter som er i sving. En gang hoppet jeg ned i krypkjelleren fordi jeg var sikker på at taket ville reise med stormen.

Haler og drar

Den tidligere steinmureren kunne ha levd rolige pensjonistdager nede i bygda. Hermund kan ikke helt forklare hvorfor fjellet haler og drar slik i kropp og sjel.

Kanskje er det kjære barndomsminner som gir ro og fred. Alt er kjent og trygt her. En skiløper sliter med bakglatte ski, og Hermund vet hva som duger. Det er en verden han behersker til fulle. La dem bare boltre seg i de hektiske alpinløypene nede i dalen!

- Men jeg merker at det er færre folk til fjells nå. Og de blir stadig eldre. De yngre vil heller til skiheisene. Det er visst mer spennende der. Greit for meg, men jeg blir her, smiler Hermund.

PRAKTFULL NATUR: Naturen rundt Reinehytta er praktfull. Hermund Dokk (67) er tredje generasjon som bestyrer den enkle hytta ved Reineskarvet, og føler at han lever midt i et vakkert prospektkort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer