Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aleksander (25) er nyutdannet ingeniør. Nå jobber han i barnehage

Rammet av krisa i oljebransjen.

NEDGANGSTIDER: Tunge skyer henger over Oseberg Feltsenter i Nordsjøen. Nedgangstider i oljebransjen gjør at mange nyutdannede nå står uten jobb, og ifølge forskning fra SSB kan det hende mange må finne seg andre næringer. Foto: NTB Scanpix
NEDGANGSTIDER: Tunge skyer henger over Oseberg Feltsenter i Nordsjøen. Nedgangstider i oljebransjen gjør at mange nyutdannede nå står uten jobb, og ifølge forskning fra SSB kan det hende mange må finne seg andre næringer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Man kan knapt lese ei avis eller slå på en nyhetssending uten å få nyheter om nedgangen i oljbransjen. Oppsigelsene hagler, sluttpakkene sitter løst, og oljeprisen stuper.

Nils Martin Stølen er forsker i SSB. Han spår, ikke overraskende, at det vil bli en stor omstilling i norsk arbeidsliv den kommende tiden, og at mange må se seg om etter nytt arbeid. Spesielt innenfor oljebransjen.

Han forteller til Dagbladet at spesielt ingeniørene som har arbeidet i oljebransjen fort kan bli tvunget til å finne seg nye fagområder.

- Nedgangen i olja vil påvirke veksten i etterspørselen etter realfagsutdannede, men i alle andre næringer vil den samme etterspørselen vokse klart. En del av de som nå er sysselsatt i olja må finne seg andre næringer, sier han.

- Ingen så for seg hvor ille Aleksander Andersson (25) er en av mange som har fått kjenne på det tøffe arbeidsmarkedet i oljebransjen. For halvannet år siden var han ferdig med en mastergrad i offshore-teknologi ved Universitetet i Stavanger, men jobbtilbudene uteble.

Han skrev masteroppgaven sin for et selskap i byen, men da sommeren kom, var det ingen jobber å oppdrive.

- Jeg hadde jo drevet med litt markedsundersøkelser og liknende i forbindelse med mastergraden, så jeg visste at det gikk nedover i industrien. Likevel var det ingen som så for seg riktig hvor ille det skulle bli, sier han til Dagbladet.

Etter en lang sommer uten arbeid, var den da 23 år gamle ingeniøren lei av å gå ledig. Derfor var han ikke sein med å takke ja da samboeren spurte om han ville hjelpe til i barnehagen hun jobbet i.

BARNEHAGE: Etter en sommer uten jobbtilbud valgte Aleksander Andersson å ta jobb i barnehage. Nå vurderer den nyutdannede ingeniøren om han må flytte til utlandet for å finne arbeid. Foto: Privat
BARNEHAGE: Etter en sommer uten jobbtilbud valgte Aleksander Andersson å ta jobb i barnehage. Nå vurderer den nyutdannede ingeniøren om han må flytte til utlandet for å finne arbeid. Foto: Privat Vis mer

- Hun visste vel ikke helt hva slags svar hun ville få da hun spurte. Jeg har jo bare hatt tekniske jobber tidligere. Jeg tror nesten jeg fikk tilbud om vikariat allerede etter den første dagen, sier han.

Vurderer å flytte Halvannet år har gått, og Andersson jobber fortsatt i barnehagen. Han forsøker å lære vekk litt matematikk og naturfag til de eldste barna, men han forteller at han har veldig lyst til å jobbe som ingeniør.

Han har også søkt jobb som lærer på videregående skoler i byen, men heller ikke der har han hatt flaks så langt. Han forteller at det absolutt er en mulighet for at han må flytte på seg - et alternativ også forskningen fra SSB foreslår.

- Jeg tror ikke jeg vil flytte langt for å bli lærer, men jeg har voldsomt lyst til å jobbe som ingeniør. Jeg har tenkt på både Danmark, Nederland og England, så får vi se hva som skjer, sier Andersson.

- De unge rammes Mads Pedersen er 29 år gammel. Han er også en av mange som har mistet jobben i oljehovedstaden det siste året. Han jobbet i økonomiavdelingen til Archer Norge, men etter nyttår i fjor var det slutt.  

- Jeg var fast ansatt fram til februar i fjor. Da fikk jeg et halvt års vikariat i drillingavdelingen med håp om at ting skulle bedre seg. Jeg ble forespeilet 50 % ut året, men de fikk ikke budsjetter til noen ting, sier han til Dagbladet.  

Han sier i likhet med Andersson at det er de som nylig har kommet ut på arbeidsmarkedet som er mest utsatt.

- Det er de unge som rammes hardest av dette. Jeg har bare tre års erfaring, så jeg er jo en lettvekter både i bransjen og i arbeidslivet. Det er vanskelig å søke stillinger som omhandler økonomi uten å ha tilstrekkelig erfaring. Jeg ser jo på stillinger, men markedet er knallhardt, sier han.

- Det er klart man stusser litt over om man skal kikke i andre bransjer, men det er tross alt olje og gass som er godstoget i regionen.   

Allsidighet SSB-forskningen tilsier at selv om etterpørselen etter arbeidskraft med økonomi-utdanning vil øke, vil tilbudet øke enda mer. Det utdannes for mange, og alle kan ikke få jobb,.

ALLSIDIGHET: Mads Pedersen mistet jobben i vår da Archer Norge måtte begynne å kutte. Han mener allsidighet innenfor kompetanse og utdanning blir stadig viktigere for yngre arbeidstakere som vil inn på et vanskelig marked. Foto: Privat
ALLSIDIGHET: Mads Pedersen mistet jobben i vår da Archer Norge måtte begynne å kutte. Han mener allsidighet innenfor kompetanse og utdanning blir stadig viktigere for yngre arbeidstakere som vil inn på et vanskelig marked. Foto: Privat Vis mer

Pedersen angrer likevel ikke på at han valgte økonomi og administrasjon - en utdannelse han mener gjør ham allsidig. Og allsidighet er noe som blir stadig mer verdsatt i et presset marked.  

- Ja, jeg holder på meg et forkurs til ingeniør, og har undersøkt litt annen videreutdanning. Jeg har tenkt mye på hvor viktig det er med flere bein å stå på. Blir tidene enda tøffere er det utdannelse og kompetanse man kommer seg fram med.

NEDGANG: - Nedgangen i olja vil påvirke veksten i etterspørselen etter realfagsutdannede, men i alle andre næringer vil den samme etterspørselen vokse klart. En del av de som nå er sysselsatt i olja må finne seg andre næringer, sier SSB-forsker Nils Martin Stølen. Foto: NTB Scanpix
NEDGANG: - Nedgangen i olja vil påvirke veksten i etterspørselen etter realfagsutdannede, men i alle andre næringer vil den samme etterspørselen vokse klart. En del av de som nå er sysselsatt i olja må finne seg andre næringer, sier SSB-forsker Nils Martin Stølen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media