Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brann i Hellas

Aleksander og Bjørk flyktet på havet fra flammene. På land døde 26 mennesker

De norske turistene Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø (19) havnet midt i katastrofebrannen i Hellas.

FLYKTET PÅ HAVET: De norske turistene Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø (19) måtte flykte da flammene omringet hotellet deres i Mati, like utenfor den greske hovedstaden Aten. Video: Aleksander Kilde Lien / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venneparet Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø (19) havnet i går kveld midt i det verste brannutsatte området i skogbrannene i Hellas.

De to lå på stranda og slappet av da de plutselig så et helikopter over seg.

- Vi tenkte først det var noen som skulle reddes på havet, men da så vi helikopteret hente vann fra havet. Det begynte samtidig å blåse kraftig, forteller Lien til Dagbladet på telefon fra Aten.

RØYK: Midt på natta sto fortsatt flammene i terrenget i området nordøst for hovedstaden Aten. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø
RØYK: Midt på natta sto fortsatt flammene i terrenget i området nordøst for hovedstaden Aten. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

De to gikk rett opp på hotellrommet, der de så på nyhetene at det var brann i området.

- Jeg gikk ut på balkongen, og så plutselig at hele hotellet var fylt med svart røyk. Det var nesten umulig å se ut. Vi pakket sakene våre og gikk ut i gangen. Det var fullt av røyk og vanskelig å puste, sier han til Dagbladet.

- Biler og hus eksploderte

Hamar Arbeiderblad skrev først om de to norske turistene, som bodde på Ramada Attica Riviera i området Mati, der 26 mennesker ble funnet døde i hagen til en villa. Til sammen har de voldsomme brannene tatt over 60 liv, og over 150 mennesker er skadd.

RØMTE: Aleksander Kilde Lien beskytter seg fra aske og glød med T-skjorta. Han og venninna Bjørk Margrete Ellingsbø fra Hamar kom seg i sikkerhet i brannene i Hellas. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø
RØMTE: Aleksander Kilde Lien beskytter seg fra aske og glød med T-skjorta. Han og venninna Bjørk Margrete Ellingsbø fra Hamar kom seg i sikkerhet i brannene i Hellas. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

- Vi fulgte personalet på hotellet, men det var ingen klare instrukser på hva vi skulle gjøre, bortsett fra å holde oss rolig. Vi kom oss ut av hotellet. Flammene var 20 meter unna oss da vi kom ut, forteller han.

DEKNING: Mange søkte ly i vannkanten. Bjørk Margrete Ellingsbø
DEKNING: Mange søkte ly i vannkanten. Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

Kilde Lien og Ellingsbø tok deretter et valg som skulle vise seg å være meget lurt.

- Vi løp mot vannet med bagasje og alt vi hadde. Der fant vi oss et sted som vi lå og dyppet for å ikke få gnister og liknende på oss. Brannen kom bare nærmere og nærmere. Vi hørte eksplosjoner fra biler og hus. Folk var frustrerte og redde og det var mange små barn der, forteller den norske 19-åringen.

I vannet i åtte timer

Brannen ved deres hotell startet rundt klokka 18.00 i går kveld. Mens flere valgte å gå mot havnebyen Rafina, ble de to værende i vannet og i vannkanten.

- Vi valgte å bli i tilfelle det skulle skje noe. Vi ventet på å bli reddet av båter, noe som tok evigheter. Vi ble reddet av en politibåt rundt klokka 02.00 i natt, forteller han.

- Det var ekstremt hett. Håret ble knusktørt og vi var fulle av aske i ansiktet. Jeg fikk en gnist noen centimeter unna øyet. Det var bare flaks den ikke traff der. Flammene kom bare nærmere og nærmere mens vi lå i vannet, sier han.

ASKE: Lufta var full av røyk og aske. Foto:Bjørk Margrete Ellingsbø
ASKE: Lufta var full av røyk og aske. Foto:Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

De to vennene ble fraktet til et hotell i sentrum av hovedstaden Aten, rundt tre mil unna, i natt.

- Vi må få kjøpt oss noe klær og sånn. I tillegg skal vi på sykehuset for en sjekk nå snart. Vi føler oss helt fine, sier han.

De to har også hatt kontakt med familien hjemme i Norge.

Råd fra UD

Utenriksdepartementet samarbeider nå med ambassaden i Aten om å skaffe oversikt over situasjonen og om nordmenn kan være rammet.

Pressevakt Kari Eken Wollebæk ved UD forteller til Dagbladet at de videre oppfordrer nordmenn i de rammede områdene om å holde seg orientert om situasjonen, og følge råd fra lokale myndigheter.

MANGE DØDE: 50 mennesker er døde i brannene i Hellas. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø
MANGE DØDE: 50 mennesker er døde i brannene i Hellas. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

- Vi oppfordrer også nordmenn i Hellas om å registrere oppholdet sitt på reiseregistrering.no, sier Wollebæk til Dagbladet.

Kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Sigmund Clementz, sier til Dagbladet at de ikke har fått henvendelser fra nordmenn som er rammet, men de vet at det er skandinaver i området

60 omkommet og 150 skadd

De voldsomme skogbrannene i Aten har tatt 60 liv hittil og skadd mer enn 150 mennesker. Brannene startet mandag kveld og spredde seg raskt på grunn av vind, høye temperaturer og ekstrem tørke.

26 døde ble funnet tett inntil hverandre i hagen til en villa i landsbyen Mati, nær sjøen, ifølge gresk Røde Kors. Flere av dem ser ut til å ha vært familiemedlemmer som holdt rundt hverandre idet de døde.

REISTE: Mange mennesker måtte evakuere til havnebyen Rafina. Foto:Bjørk Margrete Ellingsbø
REISTE: Mange mennesker måtte evakuere til havnebyen Rafina. Foto:Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

I tillegg er tre kvinner og et barn blitt funnet døde i sjøen, trolig etter å ha forsøkt å flykte fra flammene.

Myndighetene i landet har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og seint mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

- Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Tre danske turister som var savnet, var tirsdag morgen funnet i god behold. To av dem, blant annet ei seks år gammel jente, er lagt inn på sykehus til observasjon. I alt er 39 dansker evakuert fra et hotell nord for Rafina, melder Ritzau.

Vinden snudde

Vind av storm styrke, ekstrem tørke og høye temperaturer fikk flammene til å spre seg svært raskt nær den greske hovedstaden mandag kveld.

Myndighetene opplyser at 156 voksne og 16 barn er skadd, i tillegg til de omkomne. Det fryktes at dødstallet vil stige ytterligere når flere utbrente boliger og biler blir undersøkt.

SVART: Havet ble farget svart av aske. Foto :Bjørk Margrete Ellingsbø
SVART: Havet ble farget svart av aske. Foto :Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

- Vinden snudde og kom mot oss med en slik styrke at den raserte kystområdene i løpet av minutter, sier ordfører Evangelos Bournous i havnebyen Rafinha.

Rafinha ligger øst for Aten i et populært turistområde, rundt 40 kilometer fra den greske hovedstaden. Rett nord for Rafinha ligger Mati.

- Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde – folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Tre danske turister som var savnet, var på morgenen funnet i god behold. Til sammen 39 dansker er evakuert fra et hotell nord for Rafinha, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Unntakstilstand

Myndighetene i Hellas har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og seint mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Tirsdag morgen opplyste Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at dødstallet er ventet å fortsette å stige.

REDNING: Mange ventet i vannet på å bli reddet fra brannen. Rundt klokka 02.00 i natt ble det norske venneparet hentet av en politibåt. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø
REDNING: Mange ventet i vannet på å bli reddet fra brannen. Rundt klokka 02.00 i natt ble det norske venneparet hentet av en politibåt. Foto: Bjørk Margrete Ellingsbø Vis mer

– Det kom overraskende på folk, og det skjedde veldig fort. I tillegg brøt brannene ut på så mange fronter, og alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Hjelp fra EU

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at flammene spredte seg raskt i bartrær. Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten.

Brannfly, helikoptre, flere titalls kjøretøy og 600 brannmannskaper har deltatt i slokkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas. I tillegg har Frankrike, Tyskland og andre EU-land bistått med fly og mannskaper.

Brannfolk er blitt sendt fra andre europeiske land samtidig som EU organiserer sin største slokningsinnsats noensinne i Sverige. Også her har ekstrem tørke og varme bidratt til spredning av skogbranner.