<strong>TOK TIL TWITTER:</strong> Aleksander Schau brukte Twitter for å ta et oppgjør med seksuell trakassering i medie- og underholdningsbransjen. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOK TIL TWITTER: Aleksander Schau brukte Twitter for å ta et oppgjør med seksuell trakassering i medie- og underholdningsbransjen. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Seksuell trakassering

Aleksander Schau om #metoo: - Kampen er ikke i nærheten av å være over

For første gang siden Twitter-meldingene om seksuell trakassering i mediebransjen, tar Schau bladet fra munnen. Han er sjokkert over omfanget av historiene som er kommet fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis det hadde vært meg, så ville jeg vært livredd, sier TV- og radioprofil Aleksander Schau til NRK Ukeslutt.

For to uker siden sparket Schau for alvor i gang #metoo-kampanjen i Norge.

I 24 meldinger på Twitter, skrev Schau om tilfeller av seksuell trakassering han kjenner til fra medie- og underholdningsbransjen.

Siden har det vært stille fra TV-profilen.

Inntil i dag.

- Vinteren kommer

- Jeg hadde et ganske godt poeng, da jeg skrev på Twitter at vinteren kommer. For det gjør den så voldsomt for en del mennesker, sier Schau til Ukeslutt.

- Hva innebærer det?

- Det kan jeg ikke gå i detalj om. Det er mennesker som har holdt på i mange år, som nå slutter med det de holdt på med.

Oppgjøret

Ifølge Schau har han varslet sjefer om episodene, uten at det har fått noen konsekvenser. Til slutt hadde han ikke lenger hadde samvittighet til å være stille.

- Da jeg sendte den første meldingen tenkte jeg «here we go». Nå er det ingen vei tilbake. Jeg visste at jeg ikke kunne stoppe. Etter hvert som det kom flere meldinger skjønte folk kanskje litt hvor det bar, sier Schau til Ukeslutt.

Siden han publiserte den første meldingen på Twitter har ting begynt å rulle, både i medie- og i underholdningsbransjen.

Blant annet har TV 2 bekreftet at de kjente til fem tilfeller av seksuell trakassering. Så kom det fram at sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, var kjent til anklager om grov seksuelle trakassering i over ett år, uten å gjøre noe med det. Jansen Hagen er nå sykemeldt.

Også i NRK har det kommet fram historier om seksuell trakassering.

I avishusene har blant annet Gard Steiro, sjefredaktør i VG, beklaget at ledelsen i avisa tidligere ikke har slått hardt nok ned på ukultur. Det samme har Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen.

- Føltes som jeg ble voldtatt

I underholdningsbransjen gikk 487 skuespillere sammen om oppropet #stilleføropptak. 40 anonyme og selvopplevde historier fra skuespillernes arbeidshverdag ble publisert i Aftenposten.

- I stykkets elskovsscene får han ereksjon. Kveld etter kveld trykker han det harde kjønnet sitt mellom beina mine. Jo større avsky vi føler for hverandre, jo sterkere blir ereksjonen hans og han blir voldsommere i elskovsscenen. Jeg husker at jeg sa til de kvinnelige kollegene mine at det føltes som om jeg ble voldtatt kveld etter kveld, skriver en av skuespillerne i Aftenposten.

Siden har også kvinnelige musikere fortalt om tilsvarende historier, i oppropene #visyngerut og #nårmusikkenstilner.

Så langt har over 1000 kvinner signert oppropene i musikkbransjen.

- Det er et mørke

Schau forteller at han er sjokkert over omfanget, både i antall saker og over hvor grove flere av hendelsene er.

I løpet av de siste ukene er han blitt kontaktet av flere som ønsker å fortelle sine historier.

- Det er alt fra folk som har hatt én opplevelse, til folk som er blitt terrorisert i tiår - i bransjen du og jeg jobber i, som vi liker å underholde oss med. Det er et mørke, sier Schau til Ukeslutt.

Schau sier han ikke har grunn til å betvile historiene som er kommet fram.

- Flere sier sånn «nå kan vi ikke flørte lenger». Men det er ikke flørting dette handler om. Hvis du må krenke folk for å flørte, da må du ta en runde med deg selv. Det er egentlig elementær folkeskikk, men tydeligvis ikke for ganske mange mennesker, sier Schau.

Han legger til:

- Det er ikke sånn at alle i en bransje er søppel, men de er flere enn du tror. Vi må få en stopp på det.

HVOR GÅR GRENSEN?: Dagbladet-podcasten Ekkokammer om #metoo-kampanjen. Video: Lise Rafaelsen / DagbladetVis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer