Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aleksander sykler 1098 km for flykningene. - Aldri opplevd Downs som en begrensning

Målet er å samle inn 100 000 kroner.

SPORTY: Aleksander (22) har flere medaljer både fra VM og EM i svømming for Utøvere med Downs Syndrom. Nå skal han sykle over 100 mil på ti dager, i håp om at han med det kan samle inn penger til mennesker på flukt. Foto: Privat
SPORTY: Aleksander (22) har flere medaljer både fra VM og EM i svømming for Utøvere med Downs Syndrom. Nå skal han sykle over 100 mil på ti dager, i håp om at han med det kan samle inn penger til mennesker på flukt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter norske Aleksander (22) på den over 100 mil lange sykkelturen han dedikerer til mennesker på flukt fra krig og konflikter.

Målet til 22-åringen, som har Downs Syndrom, er at han via denne styrkeprøven skal klare å samle inn 100 000 kroner til  mennesker i nød.

Til tross for at startskuddet på selve turen først går i dag, har 22-åringen allerede samlet inn over 10 000 kroner.

Ville bidra Ferden starter ved kysten ved Lisboa i Portugal, går gjennom Spania og helt fram til Middelhavet. Aleksander har ambisjoner om å sykle cirka elleve mil om dagen, og med det bruke totalt ti dager på turen.

- Dette er helt og holdent Aleksander sin ide. Han har lenge gått og vært bekymret for og engasjert i flykningskrisa. Forrige uke fikk vi en epost fra ham der han fortalte at dette var hans måte å bidra på, sier medierådgiver Hanne Eide Andersen i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

- Vi synes det er helt fantastisk av ham, fortsetter hun.

- Et forbilde - Turen er en imponerende og krevende idrettsprestasjon i seg selv. Det at han bruker den for å få oppmerksomhet og penger til flyktningene både varmer og inspirerer oss, sier hun.

Aleksander deltar i et team på totalt seks personer, der faren er en av deltakerne.

VIL HJELPE: Aleksander (22) skal sykle 100 mil de neste ti dagene i håp om at han med det skal klare å samle inn penger til mennesker på flukt fra krig og nød. Foto: Privat
VIL HJELPE: Aleksander (22) skal sykle 100 mil de neste ti dagene i håp om at han med det skal klare å samle inn penger til mennesker på flukt fra krig og nød. Foto: Privat Vis mer

- Aleksander er et forbilde på mange måter vil jeg påstå, både som idrettsutøver og person, og han er et godt eksempel på hvordan folk kan bruke kreativiteten sin til å hjelpe andre, sier Andersen.

Hun forteller at Aleksander håper at så mange som mulig vil følge ham bidra med heiarop og hjelp.

Han har laget en egen Facebook-side der interesserte kan følge ham, og han har også fått en egen nettside hos Flyktninghjelpen der folk kan blant annet bidra med pengedonasjoner.

- Blir verre Den pågående flyktningkrisen beskrives som den største i Europa siden Balkan-krigene på 90-tallet.

Over 59 millioner mennesker er på flukt fra krig og konflikt i verden i dag, ifølge Flyktninghjelpen.

- Den største enkeltgrunnen til økningen av flyktninger til Europa er krigen i Syria som nå raser på femte året. Mer enn fire millioner syrere har flyktet til Syrias naboland. Situasjonen i Syria blir ikke bedre, snarere verre. Derfor har mange gitt opp håpet om å kunne komme hjem, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

- Empatisk Aleksanders mamma, Vigdis Skjerve Haarberg forteller til Dagbladet at sønnen er glad for å kunne bidra med å hjelpe flyktningene på denne måten. 

- Aleksander har fulgt med på saken, og synes det er fælt at noen har det vondt når vi her i Norge har det så bra. Han bryr seg om andre mennesker og blir lett lei seg når han ser andre gråter, sier Haarberg.

RUTA: Sykkelturen starter i Lisboa i Portugal, går gjennom Spania og helt fram til Middelhavet. Aleksander har ambisjoner om å sykle cirka elleve mil om dagen.
RUTA: Sykkelturen starter i Lisboa i Portugal, går gjennom Spania og helt fram til Middelhavet. Aleksander har ambisjoner om å sykle cirka elleve mil om dagen. Vis mer

- Ideen om å sykle fikk han nok litt fra oss, men at han kan bidra ved å delta på denne styrkeprøven synes han er veldig artig. I tillegg opplever han det som veldig motiverende å se at det kommer inn penger, fortsetter hun.

Hun beskriver sønnen som en glad og positiv gutt.

Stolt mamma - Han er veldig godt fungerende, og er nok både en motivator og et forbilde for mange, særlig for de med funksjonshemming. Han er dessuten veldig sprek og glad i å bruke kroppen, sier Haaberg.

- Hva tenker du som mamma om det han nå har satt i gang?

- Det er klart jeg er stolt av ham, og at han klarer sånne ting som dette. Han har aldri opplevd det å ha Downs Syndrom som en begrensning, og det han har fått til siden vi fikk ham har overgått alle mine forventninger til ham.

I GOD FORM: 
På treningstur før styrkeprøven. Foto: Privat
I GOD FORM: På treningstur før styrkeprøven. Foto: Privat Vis mer
KLAR: Aleksander før avreise til Spania. Foto: Privat
KLAR: Aleksander før avreise til Spania. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!