Aleksandr Lebed drept i helikopterulykke

Aleksandr Lebed var presidentkandidat i Russland, men tapte mot Jeltsin og ble guvernør i stedet. I dag omkom han da et helikopter traff en høyspentledning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lebed, som var guvernør i Krasnojarsk-regionen i Sibir, var blant 11 passasjerer og et mannskap på tre som var på vei for å innvie et nytt skisenter. Mi-8-helikopteret styrtet etter at det traff en høyspentlinje ved Olskoje-innsjøen i dårlig vær, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Lebed ble brakt til sykehus i byen Abakan med alvorlige skader, men livet sto ikke til å redde. Minst seks andre døde også.

Russlands president Vladimir Putin og statsminister Mikhail Kasianov sendte straks kondolanser til Lebeds familie, meldte TV-stasjonen NTV.

Den 51 år gamle generalen og fallskjermsoldaten var veteran fra krigen i Afghanistan og spilte en viktig rolle i å undergrave kuppet mot Mikhail Gorbatsjov i august 1991. Han ble ansett for å være en mulig etterfølger til Boris Jeltsin, men etter å ha uttrykt uenighet med Jeltsin på flere områder, mistet han presidentens støtte.

Populisten Lebed kom på tredjeplass da han stilte til valg mot Jeltsin som president i 1996. Men i annen omgang støttet han Jeltsin mot kommunisten Gennadij Ziuganov, og siden arbeidet han fram fredsavtalen som avsluttet den første krigen i Tsjetsjenia i 1996.

Siden han ble valgt til guvernør i Krasnojarsk, har han ikke vært aktiv på den nasjonale politiske scenen i Russland.

(NTB)

MAKT:</B> Vladimir Putin og Alexandr Lebed på besøk hjemme hos en familie i Sibir. Lebed omkom i dag.