Forlater Russland etter opptrapping

«Aleksandr» rømmer fra Putin

Russere rømmer landet i hopetall etter at Putin trappet opp og kunngjorde delvis mobilisering. «Aleksandr» er én av dem.

VANSKELIG: Beslutningen om å forlate Russland satt langt inne for «Aleksandr». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VANSKELIG: Beslutningen om å forlate Russland satt langt inne for «Aleksandr». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KIRKENES / GARDERMOEN: (Dagbladet): - Håpet mitt er at Russland igjen blir et fritt land, at krigen tar slutt, og at ukrainerne får slutte å dø, forteller «Aleksandr».

Tusenvis av menn i stridsdyktig alder har rømt fra Russland i dagene etter at Vladimir Putin erklærte delvis mobilisering i krigen i Ukraina.

«Aleksandr» er en av dem. Det er ikke hans virkelige navn, men Dagbladet kjenner hans egentlige identitet.

- Da jeg først hørte om mobiliseringen trodde jeg at det kom til å bli store demonstrasjoner, og at det kom til å bli endring. De kunngjorde demonstrasjoner i hele landet, fra Vladivostok til Moskva, sier Aleksandr.

- Krig eller livet

Da «Aleksandr» så hvor få som møtte opp på disse demonstrasjonene, skjønte han at det ikke kom til å skje.

- UREALISTISK: Russlands president Vladimir Putin vil kalle inn 300 000 reservesoldater. Det mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er urealistisk. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg skjønte at om jeg selv går ut og demonstrerer i Moskva, kommer jeg til å havne i fengsel, sier han.

Hjemme i hjembyen Moskva sitter kjæresten og familien til russeren i 30-åra. Det er slettes ikke uten bismak at han har satt seg på bussen over Storskog.

- Jeg har familie som sliter med helsa, og bestemoren min er gammel. Hun trenger hjelp. Det er grunnen til at det er så vanskelig for meg å fortalte Russland, sier Aleksandr.

- Slik er det for mange. Men til slutt står valget mellom krig, eller livet.

- Enkleste vei ut

Dagbladet følger ham på reisen fra Kirkenes til Gardermoen, der en lang natt venter. Norge er bare et stopp på ferden, som for Aleksander går til Frankrike. Tiden der du kunne fly direkte mellom Moskva og Paris er nå over.

- I disse tider handler alt om å finne enkleste vei ut av Russland uten å støte på problemer, forteller Aleksandr.

I hans tilfelle var Norge den rimeligste veien ut.

Han har flydd innenriks til Murmansk, og derfra tatt buss over grensa ved Storskog til Kirkenes. Derfra går ferden i en melkerute ned gjennom Europa.

LANG NATT: «Aleksandr» overnattet på Gardermoen i påvente av fly videre sør i Europa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANG NATT: «Aleksandr» overnattet på Gardermoen i påvente av fly videre sør i Europa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det kan høres dyrt ut, men det er likevel den rimeligste måten å komme seg ut av Russland.

- Flyturer til Georgia, Kasakhstan aller andre naboland koster mye mer, forteller han.

- Jeg er heldig

Det går ingen direktefly fra Russland til land som har sluttet tilsluttet seg sanksjonene. Det gjelder de aller fleste vestlige land. Bare timer etter Putins tale onsdag, var alle direktefly ut av Moskva utsolgt.

Prisene for flybilletter til byer russere typisk har flyktet til etter krigens start, som Tbilisi, Istanbul og Jerevan, har skutt i været.

Aleksandr understreker flere ganger at han er heldig. De fleste russere, spesielt de som bor på den langt fattigere landsbygda, har verken råd eller mulighet til å komme seg ut av landet, forteller han.

- Jeg er heldig som har europeisk turistvisum, og jeg er heldig som fant en rimelig måte å reise ut. Jeg bor i Moskva, og er vant med høye kostnader. Bor du i en småby er det veldig vanskelig å forlate landet.

Sjokk

Da Putin annonserte invasjonskrigen i Ukraina, i Russland omtalt som en «militær spesialoperasjon» 24. september, fikk Aleksandr sjokk.

- Det var vanskelig for oss å forestille oss hvordan noe sånt kunne skje i det 21. århundre. Både med tanke på den menneskelige lidelsen og de økonomiske konsekvensene, forteller han.

Aleksandr er klar på at den eneste veien til fred er at Putin fjernes fra makta. Selv har han stemt ved hvert valg siden han var 18 år gammel.

Partiet han selv støtter, det liberale og Kreml-kritiske Jabloko, har siden før invasjonen motsatt seg krigen i Ukraina.

- Jeg tror krigen vil ta slutt, men jeg vet ikke hvordan. Mange vil fjerne Putin. Jeg håper de klarer det. Jeg tror det må til for at verden skal få fred, sier Aleksandr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer