TILBAKE I RUINENE: Aleksej Albu inne i Fagforeningens Hus i Odessa, hvor han for en uke siden havnet midt i et inferno. Foto: Henning Lillegård
TILBAKE I RUINENE: Aleksej Albu inne i Fagforeningens Hus i Odessa, hvor han for en uke siden havnet midt i et inferno. Foto: Henning LillegårdVis mer

Aleksej overlevde i «dødens hus»

Hoppet ut et vindu, og ble deretter banket opp av høyreekstreme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODESSA (Dagbladet): Aleksej Albu overlevde angrepet på det som skulle bli «dødens hus» i Odessa sist fredag. Han var heldig som kjente huset der mer enn 40 mennesker mistet livet.

- Om det var skremmende? Det var sinnssykt. Det var røyk og panikk overalt, vi så nesten ingen ting. Det var fordi jeg kjente huset at jeg overlevde. Jeg skjønte ikke hvor ille det var før jeg var mørbanket på sykehuset. Det var først da jeg hørte om alle de døde, og hvilken tragedie det var, sier Aleksej Albu til Dagbladet.

Kom ikke for å dø Han har bandasje på hodet, en kraftig blåveis, og slagmerker over hele kroppen, etter at han til slutt slapp ut av dødens hus, og ble banket opp av høyreekstreme aktivister sist fredag.

Verken han eller de døde var kommet til Fagforeningenes hus for å dø. De var kommet for å demonstrere mot de nye myndighetene i hovedstaden Kiev, som de mener kom til makta på en illegitim måte, gjennom en voldelig revolusjon.

Men så ble demonstrasjonen voldelig, høyreradikale fra fascistorganisasjonen Høyre sektor barket sammen med militante pro-russiske aktivister i sentrum av den vakre svartehavsbyen Odessa.

Det skulle være fotballkamp mellom hjemmelaget Tsjernomorets og Kharkovsikj Metalist. Pro-russiske ekstremister kom til byen for å lage bråk, hevder regjeringen, og fra Kiev eller vest i Ukraina hadde det kommet folk fra Høyre sektor. De to sidene strides om hvem som begynte volden.

Hoppet i døden Først støtte de sammen i sentrum av den multikulturelle havnebyen Odessa. Så fulgte de hverandre til Fagforeningens hus, som lenge har vært et samlingssted for dem som mener at revolusjonen i februar var illegitim. Så forskanset de regjeringskritiske demonstrantene seg i Fagforeningenes hus, og ifølge Alby svarte de med å kaste stein, etter at det først var blitt kastet stein mot dem.

Så var det brannbomber, med gjensidige beskyldninger om hvem som begynte.

Men det var aldri noe tvil om hvem det gikk ut over da Fagforeningenes hus sto i flammer, og folk enten ble kvalt av røyk, hoppet i døden eller ble skutt. Ifølge Albu tok de høyreekstreme seg inn i huset etter brannen for å drepe dem som ennå ikke var døde.

Flukten i dødens hus - Jeg var ved inngangspartiet da brannen begynte, sier Albu der han  står i de utbrente ruinene av et inngangsparti.

- Nasjonalistene hadde skytevåpen og slagvåpen. Vi var rundt 200-250 i fagforeningshuset, og brannen varte i rundt 20 minutter, sier Albu.

Aleksej Albu viser Dagbladet rundt i dødens hus. Opp trappa er alt fortsatt i kaos, mens noen rydder i skrotet og bærer ut utbrent søppel. Vi følger ruta der Albu og hans gruppe på 15 rømte fra røyken og infernoet denne merkedagen i Odessas historie. Veien går til ei dør som var låst, som Albu visste ville føre til en baktrapp. Men de kom ikke ut, de var fanget.

Så går veien til en annen fløy, og igjen ned til 1. etasje.

Redningen og julingen - Her, her var vinduet som reddet oss. Vi klatret ut, hang oss på luftavkjølingsanlegget, og hoppet ned, sier Albu.

Aleksej Albu er politisk aktivist på venstresida i ukrainsk politikk, og folkevalgt i delstatsparlamentet i Odessa fylke. Da han og hans folk hoppet ut av vinduet ble de overmannet av folkene fra Høyre sektor.

- De slo oss med batonger mens politiet sto og så på, sier Albu.

Han forteller at det ikke bare var tilreisende blant de høyreekstreme. Albu sier at flere av dem kjente ham igjen, og sa navnet hans, fordi han er et relativt kjent ansikt i Odessa.

- Men til slutt grep politiet inn, evakuerte oss, og kjørte oss til sykehus, sier Albu.

Kampen om makta Det politiske bakteppet for drapene i Odessa er ikke en kopi av slik det er i de ukrainske fylkene i øst, Donetsk og Luhansk, der pro-russisk milits har tatt kontroll over offisielle byggninger i en rekke byer. I det multikulturelle Odessa, der bare rundt 20 prosent av befolkningen er etniske russere, er de politiske nøyansene større enn i øst.

- Vi var motstandere av det gamle regimet, og vi er motstandere av det nye regimet. Vi vil ikke ha russisk makt i Odessa. Men vi  vil heller ikke ha fascister, sier Albu.

Han sier at høyreekstremister tok seg inn i Fagforeningenes hus etter brannen, og at flere er drept av skudd.

Både den ukrainske regjeringen, EU, og Russland har krevd uavhengig gransking av hva som skjedde sist fredag i Fagforeningenes hus. Odessas politisjef har fått sparken for at politiet ikke grep inn, og spesialstyrker har rykket inn i byen for å hindre at noe liknende gjentar seg.

Kamp på gatenivå Odessa er en av de mange store byene i Ukraina som ennå ikke er definert av klare sympatier for det nye regimet i Kiev, eller av pro-russiske aktivister som har tatt makta i egne hender, og er i ferd med å definere framtida politisk i Donetsk og Luhansk.

Men i byer som Ukrainas nest største, Kharkov, og i millionbyer som Dnjepropetrovsk og Odessa er det ennå kamp om hvilken side de skal velge. Denne kampen foregår på gatenivå, slik massakeren i Odessa viser. Det er fotballpøbel og ekstremister på begge sider som driver denne definisjonsmakta.

Det vet vi fordi mer enn 40 mennesker sist fredag i Odessa kom til sentrum for å demonstrere. Men ikke for å dø.

HOPPET UT: Aleksej Albu kom seg ut gjennom dette vinudet. Foto: Henning Lillegård
HOPPET UT: Aleksej Albu kom seg ut gjennom dette vinudet. Foto: Henning Lillegård Vis mer