KRITISK TRUET: Og nå vil Norge redde ålen. Foto: Havforskningsinstituttet.
KRITISK TRUET: Og nå vil Norge redde ålen. Foto: Havforskningsinstituttet.Vis mer

Ålen blir fredet

Fiskeridirektoratet snudde i siste liten og WWF jubler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fiskeridirektør Liv Holmefjord anbefaler at Norge midlertidig freder den europeisk ålen og jobber for å påvirke EU til å gjøre det samme.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord har kommet til at hensynet til den sterkt truede fisken veier tyngre enn hensynet til de rundt hundre ålefiskerne i landet.

«Vi har foretatt avveininger i forhold til kystfiskerne som har ålefiske som en viktig del av sitt drifts- og inntektsgrunnlag. Den betydningen ålefisket har for den enkelte fisker og for det lokale miljøet langs kysten, er hensyn som støtter opp om å velge en modell med et fortsatt fiske. Men situasjonen for den europeiske ålebestanden er alvorlig», sier Holmefjord i pressemeldingen som ble lagt ut i dag på Fiskeridirektoratets nettsider.

- Morsomste jeg har opplevd
WWFs Nina Jensen er lykkelig og svært overrasket.

- Dette er en kjempeseier. Det er egentlig helt utrolig, et strålende eksempel på naturvern i praksis. Kanskje det morsomste jeg har opplevd i min karriere så langt, jubler hun.

Både WWF og Greenpeace har jobbet for en fredning av ålen og innstillingen er i tråd med kravene deres.

Dagbladet.no skrev om ålestriden like før påske. Da hadde fiskeridirektøren ennå ikke bestemt seg for hva som ville bli konklusjonen. Alle tidligere signaler fra Fiskeridirektoratet gikk i motsatt retning. 

Tøff avveining
En arbeidsgruppe som leverte en innstilling i november i fjor, var delt i synet på forvaltningen av ålen. Representantene fra Havforskningsinstituttet mente at fredning måtte til, mens representantene fra Fiskeridirektoratet mente at en halvering av fisket var tilstrekkelig. Høringsuttalelsene var også delt, men Direktoratet for naturforvaltning støttet havforskerne.

Direktoratet skriver selv på sine nettsider av avveiningen var svært vanskelig.

- Fiskeridirektoratet skal ha stor honnør for å ta dette skrittet. Det har nok ikke vært en lett avgjørelse å stoppe et fiske som har pågått så mange år, så dette står det respekt av. Nå blir det nok mange sinte fiskere, men det er det vel verd. På sikt er det bra for fiskerne at bestanden får tid til å bygge seg opp igjen, sier Nina Jensen i WWF.

95 - 99 prosent er borte
Den europeiske ålebestanden har sunket med 95 - 99 prosent siden starten av 1980-tallet, og er ført opp som kritisk truet både på den norske og den internasjonale rødlista. Den står også på CITES liste II, som innebærer at det trengs spesialtillatelse for å drive eksport av arten.

Ålen blir fredet fra 2010 fisken skal overvåkes, forskes på og informeres om. Situasjonen skal evalueres i 2012.