Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alene i striden

Forsvarssjef Sverre Diesen står fullstendig isolert og alene midt i den turbulente tillitskrisen i Forsvaret, hevder kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var han omsider hjemme fra Afghanistan, og i dag møter Diesen til lukket høring i forsvarskomiteen på Stortinget sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Her må de forsikre Stortinget om at styrkene i Afghanistan er rustet for sine oppgaver.

Den betente situasjonen i Forsvaret toppet seg etter Diesens reaksjoner på kronikken til major Truls Kongssund i VG i forrige uke. Kongssund følte seg sveket av forsvarsledelsen fordi de kutter i Afghanistan-bidraget bare uker før avreise. Diesen svarte med å kalle kritikken «tøvete» og tilskrive den en «ung ambisiøs offiser» sin «personlige skuffelse over ikke få en så stor og fin avdeling han hadde sett for seg».

- Isfront

Ifølge kilder tett på forsvarssjefen og forsvarsministeren skal det også være isfront mellom de to.

- Diesen kom på plass under regimet til Kristin Krohn Devold. Hun hadde en veldig klar angloamerikansk linje, og det var i det systemet han hadde sitt fotfeste. Hvem som er vennene hans nå, er ikke godt å si, sier en sentral kilde.

Samtidig har Diesen gjennom sitt utspill fått store deler av sitt eget offiserskorps på nakken. Befalets Fellesorganisasjon kommer med hard kritikk av Diesen.

- Tilliten til forsvarssjefen er snart brukt opp, sier nyvalgt leder, Eivind Røvde Solberg til Dagbladet.

Han krever at Diesen kommer på banen og rydder opp etter sine svar på kritikken fra Kongssund.

INN TIL HØRING: 
Forsvarsjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møter til lukket høring på Stortinget kl. 09.00 i dag. Foto: Torbjørn Grønning
INN TIL HØRING: Forsvarsjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møter til lukket høring på Stortinget kl. 09.00 i dag. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Han må gi et kraftfullt og tydelig signal til sine ansatte. Hvis han ikke gjør det, må forsvarsministeren som hans foresatte gripe inn, sier Solberg.

- Arrogant

Også Strøm-Erichsen skal etter det Dagbladet forstår, være misfornøyd med Diesens håndtering av kritikken. Både i Forsvarsdepartementet og i Forsvaret hevder kilder at Diesens måte å opptre på kan oppfattes som arrogant.

- I enhver stor organisasjon kan måten du snakker på nesten være like viktig som hva du sier. Her ser vi utfordringer med Diesen, sier en kilde.

I går gikk dessuten en av Diesens nærmeste medarbeidere ut og kritiserte ham åpent for måten han har håndtert kritikk fra egne offiserer på.

- En av Forsvarets kjerneverdier er respekt. Respekt går ovenfra og ned, og nedenfra og opp. Sverre Diesen burde ikke ha brukt ordet tøv, sier generalinspektør for Hæren, Robert Mood, til NRK.

Han understreker imidlertid at han ikke mener Diesen bør trekke seg.

Nestleder i forsvarskomiteen, Per-Ove Width, tror likevel det kan bli svært vanskelig for Diesen å bli sittende den betente situasjonen som har oppstått.

image: Alene i striden

- Vi kan ikke ha tilstander om nå. Det er veldig spesielt når forsvarssjefen ikke engang har sitt eget befalskorps i ryggen, sier Width til Dagbladet.

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med Diesen i går kveld uten å lykkes. Ifølge sin avdelingsdirektør Birgitte Frisch var han hjemme fra Afghanistan, men hadde ikke hadde anledning til å gi noen kommentarer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!