Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alene mot alle

Med to tomme hender, en ryggsekk og ei pakke rullings sitter Norvald i gangen utenfor sin tidligere OBOS-leilighet. For to dager siden ble 68-åringen kastet ut av Namsmannen. Siden onsdag har han sovet i korridoren uten å ha fått noe som helst hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymrede naboer har i lang tid selv forsøkt å hjelpe 68-åringen, samt å få omsorgsarbeidere eller helsepersonell til å ta seg av mannen. Men til ingen nytte. Norvald nekter å ta imot hjelp fra dem - like mye som helsevesenet fraskriver seg ansvaret for å hjelpe han.

Grunnen til at Norvald ble kastet ut, var at han ikke har betalt leien sin de siste månedene.

- Poenget er at han har nok av penger, men vet ikke når eller hvordan leien skal betales, og da må det jo gå galt - uten at det er hans feil, mener vaktmester Erling Milenius.

Tvangsinnlagt

For bare tre uker siden ble Norvald tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus. Politiet kom og hentet ham etter at en psykiater hadde snakket med ham i to minutter. Etter bare fire dager ble han skrevet ut. Han var ikke syk nok.

I toppetasjen på den over 30 år gamle blokka møter Dagbladet noen bekymrede naboer og borettslagets vaktmester. Norvald holder seg i bakgrunnen og skjelver på hånda idet han ruller seg en røyk. Siden onsdag morgen har han sittet i den trange gangen uten å ha vært ute i dagslys.

For ikke lenge siden kunne det gått riktig galt i den seks etasjers OBOS-blokka.

- En gang var det branntilløp inne i leiligheten hans. Jeg måtte låse meg inn da jeg kjente røyklukta, og fikk etter hvert slokt brannen. Norvald ante ikke hva som foregikk, sier vaktmester Erling Milenius. Han har sørget for at personlige papirer og de få eiendelene til Norvald blir tatt hånd om inntil han skaffer seg et sted å bo.

- Det er jo ingen andre som gjør det, legger vaktmesteren til.

Tilsyn

Naboene hjelper til så mye som mulig. Men de synes det er vanskelig. Rett over gangen der Norvald bodde før, bor Orazio Giunta. Orazio må nå låse sin nabo gjennom 13 år inn på toalettet og fikse mat når det trengs.

- Men slik kan det jo ikke fortsette. Han burde vært et helt annet sted. Han trenger tilsyn nesten hele tida, og her i gangen er definitivt ikke den rette plassen for det, sier Orazio Giunta.

fredrik.nordahl@dagbladet.no

Oslo legevakt:

- Naboene bør ringe til politiet, det er lite vi kan gjøre.

Politivakta på Sentrum politikammer:

- Det er liten vits at vi kommer og henter ham, fordi han blir sluppet ut igjen etter kort tid.

Advokat Hallgeir Østrøm i OBOS:

- Vi er bare forretningsfører for borettslaget, og passer bare på at leietakerne betaler leien sin i tide.

Fungerende namsmann, Ingvild Kågen:

- Vi kan ikke følge opp hver og en og hva som skjer med dem etter en utkastelse, så sant vi ikke har opplysninger som tilsier at vi må følge saken nærmere.

Fungerende sosialsjef i Torshov og Sagene bydel, Sissel Wester:

- Det står i skrivet fra Namsmannen at du selv må ta kontakt med sosialkontoret dersom du trenger et sted å bo. Jeg har aldri sett at folk som ikke klarer seg selv, er blitt kastet ut av sin leilighet.

Avdelingsoverlege Jean-Max Robasse ved psykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus:

- Dette må samfunnet finne ut av. Har man ikke noe bosted, så er man overlatt til seg selv - så tragisk er det.

KASTET UT: Den tidligere psykiatriske pasienten Norvald har blitt kastet ut fordi han ikke betalte leien sin. Utkastelsesbrevet henger ennå på døra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media