Alene mot fienden

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Norge glimrer med sitt fravær i Nikitin-saken. Dagen før skjebnen til Bellonas spiontiltalte atomekspert skal opp til avgjørelse, er hovedpersonen overlatt til seg selv. Mens et 30-tall internasjonale observatører er på plass når retten settes i morgen, holder Norge seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke en eneste representant fra Stortinget eller regjeringen vil være til stede for å følge Aleksandr Nikitins kamp i retten, en kamp som vil avgjøre hvorvidt atomoppryddingen på Kola vil kunne fortsette.

Kampen står i korte trekk om hvilke krefter som skal styre vårt store og mektige naboland inn i det neste årtusen; mafiaen og det tidligere KGB - eller demokratikreftene.

Leste tiltalen

Tidligere denne uka fikk Nikitin lese den hemmelige tiltalen sammen med sin advokat, Jurij Schmidt.

- Det finnes ikke noe nytt her. Tiltalen er identisk med den dommeren i fjor sendte tilbake for videre etterforskning. Man har ikke funnet noe. Dermed bør jeg frifinnes. Men jeg er redd for at det ikke er dommer Sergej Golets som til sjuende og sist avgjør denne saken, sier Nikitin til Dagbladet.

Hvert skritt som Bellona-medarbeideren ved stiftelsens kontor i St. Petersburg tar, overvåkes av fienden - FSB, som er identisk med det gamle KGB.

- Bare enda mektigere, skyter Nikitin inn, vel klar over at han er hovedpersonen i den viktigste menneskerettighetssaken i Russland siden Andrej Sakharov. At det hemmelige Russland langt på vei har overtatt makten i tett samarbeid med landets mørke krefter, deriblant mafiaen, mener Nikitin er den viktigste forskjellen fra rettssaken i fjor. Den endte enkelt sagt uavgjort.

- Vi har hatt fem politisk motiverte drap det siste året bare i St. Petersburg. Det begynte med likvideringen av Galina Staravojtova i fjor. Det femte drapet kom for tre uker siden, da Viktor Novoselov i St. Petersburgs bystyre ble skutt. Man kan bare tenke seg hvem som står bak, sier Nikitin.

I går kveld kom Nikitins viktigste støttespiller foruten advokat Schmidt, Frederic Hauge, til St. Petersburg. Hauge frykter at kollegaen blir dømt, og han frykter for Bellona-medarbeidernes sikkerhet i etterkant av rettssaken. Ikke minst sikkerheten til Aleksandr Nikitin. At den tidligere KGB-sjefen Vladimir Putin er innsatt som statsminister og dermed er Russlands mektigste mann, bedrer ikke sjansene for en frifinnelse, mener han.

- Stortinget svikter

- Jeg frykter en domfellelse. Ikke på grunn av saksinnholdet, men fordi det hemmelige Russland nå er styrket. Her vil man ikke tolerere en frifinnelse, sier Hauge.

Bellona-lederen mener Norge har sviktet nå som det gjelder mest:

- Jeg vil ikke kritisere UD, som over mange år har jobbet seriøst med denne saken. Men regjeringen Bondevik og Stortinget har sviktet totalt, sier Hauge.

Mens Europa-parlamentet, Kongressen i USA og en rekke andre parlament fra Europa har sine utsendinger under rettssaken, har ingen i Norge funnet bryet verdt å være til stede.

- Det vil bli lagt merke til, sier Hauge.

  • Bellona har til nå brukt nærmere åtte millioner bare på denne saken siden Aleksandr Nikitin ble fengslet den 6. februar 1996.
  • Dømmes Nikitin etter tiltalen, vil han få fra 12 til 20 års fengsel.
  • Atomoppryddingen på Kola, der Norge blant en rekke nasjoner er inne med 300 millioner kroner, vil stoppe opp umiddelbart.