Samira Ibrahim (25) ble jomfrutestet av militæret i mars. Nå kjemper hun i rettssystemet for å få forbudt praksisen ved dom. Foto: Åsmund Gram Dokka
Samira Ibrahim (25) ble jomfrutestet av militæret i mars. Nå kjemper hun i rettssystemet for å få forbudt praksisen ved dom. Foto: Åsmund Gram DokkaVis mer

Alene mot generalene

Samira Ibrahim (25) ble sammen med 16 andre kvinner torturert og jomfrutestet av militæret. Hun er den eneste som har våget å kjempe videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): - Jeg ble arrestert på grunn av en demonstrasjon. Hvorfor i alle dager skulle de sjekke om jeg var jomfru? Hvor står det i lovverket at de kan gjøre det, spør Samira Ibrahim.

Hun møter Dagbladet utenfor rettslokalet i Giza der saken for å få forbudt jomfrutesting ved dom nettopp er blitt utsatt.

- De driver en utmattelseskamp og håper sikkert at jeg skal gi opp. Det kan de glemme, sier 25-åringen.

- Kalt horer
Samira og 16 andre unge kvinner ble arrestert av militæret 9. mars i år da militæret ryddet Tahrir-plassen for demonstranter. I fengsel ble de beordret til å kle seg nakne, før en kvinne undersøkte om de hadde jonfrudommen i behold. Mens undersøkelsen pågikk, sto mannlige offiserer og lo mens de filmet jentene med mobiltelefoner.

- Det som skjedde med meg, kan ikke beskrives med ord. Jeg ønsket å dø, forteller hun. Som første kvinne i Egypt ble hun senere stilt for en militær domstol og dømt til ett års ubetinget fengsel. Hun er den eneste som har valgt å gå videre med saken.

- Vi blir kalt horer og pøbler av militæret, men vi var alle helt vanlige kvinner, sier Samira og sikter til at en general senere uttalte at jentene ikke var som «min eller din datter».  

Seksuell vold
I forbindelse med protestene på Tahrir-plassen, er det blitt dokumentert en rekke tilfeller av seksuell vold mot kvinner. Senest fredag ble den kjente spaltisten Mona el-Tahawi banket opp og seksuelt trakassert av politiet i Kairo.

- Jeg kjemper ikke for meg selv lenger. Nå dreier kampen seg om rettighetene til alle kvinner i Egypt, understreker Samira. Saken hennes har imidlertid fått mer oppmerksomhet i vestlige medier enn i hjemlandet, og det var også langt mellom egyptiske journalister da hun kom ut av rettslokalet.

- For mange kvinner er det dette revolusjonen dreier seg om. Vi vil ha en slutt på denne typen behandling. Vi krever respekt, understreker hun.  

Drapstruet
Kampen for rettferdighet har ført til flere drapstrusler. I den ene het det at hun kom til å bli «den neste Khalid Said» — den unge bloggeren som ble slått i hjel av politiet i Alexandria 6. juni 2010 .  Samira Ibrahim lar seg imidlertid ikke stanse av truslene.

- Selv om saken min blir avvist, så vet hver politimann og soldat nå at de ikke står over loven. De vet at en kvinne kan ta saken sin til domstolene. Derfor fortsetter jeg kampen, sier hun.