Alene mot voldtekt

Andreas Rønbeck er fly forbanna på voldtektsmennene. Så forbanna at han tok 10 000 kroner av sparepengene sine, rykket inn annonser i landets største aviser og soloaksjonerte foran Stortinget i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kompisene hans forteller at Andreas satt oppe hele fredagsnatta og malte plakater mot voldtekt.

- Ikke se på meg som en helt. Jeg har en bekjent som ble voldtatt og har sett på nært hold hva det har ført til. Den siste ukas overgrep her i Oslo gjorde meg rasende. Nå er det jaggu på tide at menn begynner å engasjere seg, sier 22-åringen.

Appell

Mange mennesker samlet seg utenfor Stortinget da Andreas iverksatte sin oppsiktsvekkende enmannsprotest. Med megafon og håndskrevet manus leverte han en kraftfull appell fra Løvebakken.

- Vi trenger en politisk aksjon for å beskytte kvinner mot voldtekt. Vi må stoppe voldtektsmennene som går rundt i landets gater. Rettssystemet må bli bedre, slik at vi kan forhindre at voldtektsmenn går fri.

- Det må bli slutt på at deres forsvarsadvokater får lov til å trakassere voldtektsofre i retten. Jeg forstår godt at ikke kvinner tør å anmelde voldtekt. Det er et forferdelig mareritt å måtte bli utspurt og mistenkeliggjort.

Ikke rart at mørketallene er store. Vi må gjøre noe, oppfordret Andreas Rønbeck til spredt applaus.

- Bra mann!

Til tonene fra en medbrakt CD-spiller lot spontanaksjonisten Nirvanas «Something in the Way» strømme ut i sommerlufta, mens han tente på et eget lite fyrverkeri og vendte ansiktet mot landets politiske høyborg med ordene:

- For å bli hørt sender jeg dette nødblusset til Stortinget!

Og hørt ble han. Flere av tilhørerne ga uttrykk for stor sympati med aksjonisten.

- Fint at noen tør. Sånne mannfolk som Andreas trenger vi, mente to kvinner Dagbladet snakket med.