Alene og isolert satt Osama og drømte storslagne terror-drømmer

Ville drepe Obama, men ante ikke at terrorveldet var i ferd med å bryte sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Osama Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker 1. mai i fjor, var det et kraftig slag for en terrororganisasjon som allerede lå nede med brukket rygg.

Den siste tida av livet sitt var nemlig Bin Laden langt fra en tilstedeværende leder for terrorbroskapet al-Qaida.

Isolert i et villakompleks i den pakistanske byen Abbottabad hadde Bin Laden problemer med å lede sine tropper, og ifølge en ny dokumentar som sendes på Discovery Channel klokka 22 i kveld, hadde han heller ikke oversikt over hvordan det sto til med terrordisiplene sine.

Ville drepe Obama Mens amerikanske styrker påførte al-Qaida det ene tapet etter det andre, satt nemlig Osama i villaen sin og la storslagne planer om hvordan gruppa skulle klare å markere seg også i framtida.

Hovedmålet hans var å drepe president Barack Obama i et sofistikert angrep.

- Bin Laden hadde en visjon for al-Qaida. Han ville at al-Qaida skulle prøve å gå etter de spektakulære angrepene. Etterretningen viser at han hadde en plan om å likvidere Barack Obama, sier Michael Leiter, tidligere leder for USAs antiterrorenhet, i dokumentaren.

Nesten ti år etter det storstilte angrepet mot USA 11. september 2001, var planen altså å ramme den øverste lederen for al-Qaidas erkefiende.

Som det tidligere er blitt kjent la Bin Laden og kompani planer som involverte flere enkeltstående celler, som skulle jobbe for å skyte ned Air Force One, flyet til den amerikanske presidenten.

Målet var ikke bare å drepe Obama, men å legge USA i grus.

- Biden kan ikke ta over «Obama er de vantroes leder. Å drepe ham vil automatisk gjøre Biden til president. Biden er fullstendig uforberedt til å inneha en slik posisjon, noe som vil føre USA ut i krise», het det i et dokument på 48 sider der Bin Laden la ut om sine planer.

Nettopp de vidløftige planene beviser at Bin Laden var en leder som hadde mistet bakkekontakt og som ikke lenger hadde oversikt over hvordan det sto til med organisasjonen hans, hevder Robert Windrem, som leder teamet for gravende journalistik i NBC News.

Han tror Osama aldri fikk med seg hvor kraftige tilbakeslag al-Qaida opplevde i krigen mot USA, fordi han satt isolert i Abbotabad.

- Det gikk aldri opp for ham. Han fortsatte å be om større angrep, selv om han hadde færre og færre som kunne utføre dem, sier han.