Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alene og værfast på Nordpolen

Den 41 år gamle tobarnsfaren Pen Hadow skrev historie før helga, som første mann alene og uten hjelp fra Canada til Nordpolen. Nå sitter han værfast alene på Nordpolen, og har bare mat igjen for to dager. Kone og barn sitter hjemme og tviholder på håpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymringen for den eventyrlystne 41-årige briten vokser, etter som uværet på Nordpolen holder stand. Nå har han sittet værfast i rundt ei uke, melder den britiske avisa The Telegraph.

En talsmann for den britiske meteorologtjenesten, Met Office, sier til avisa at været på Nordpolen trolig vil vare ved og at et «vindu» i uværet neppe vil åpne før midten av uka. Det kan holde knapt, for Hadow har bare mat igjen for to dager, ifølge en rekke britiske medier.

Hadow lever på en blanding av nøtter, sjokolade og tørket frukt. For å redusere bagasjebyrden under den 64 dager lange fotturen han har kjempet seg gjennom, har rasjonene vært nøye utregnet. Han hadde ikke regnet med å bli sittende værfast så lenge som han har gjort, og er derfor nå nær å gå tom for mat.

Nå sitter hans kone, Mary, og deres to barn, Will (4) og Freya (1), hjemme og frykter for hans helse og liv, ifølge The Telegraph.

- Jeg er redd for at kroppen hans vil begynne å lide. Vi håper at været vil bedre seg så lenge at vi rekker å få et fly inn til ham, sier hun.

- Det er veldig tungt å bare vente og ikke vite hvor lenge han kommer til å bli der ute. Jeg prøver å ikke bekymre meg, men jeg har store problemer med å sove om natten, legger Mary til.

Hvis været ikke tillater at Hadow hentes, vil et redningsteam vurdere å forsøke å droppe mat til ham fra et fly i løpet av de nærmeste dagene, forteller leder av teamet, Ian Wesley til The Telegraph.

- Wesley har nylig vært i kontakt med Hadow og forteller at han svært gjerne vil komme seg vekk fra Nordpolen nå.

77 mil på 64 dager

41-åringen nådde polen mandag i forrige uke - 19. mai, en dag før han hadde planlagt, etter en 64 dager lang og utrolig slitsom ferd. På satellittelefon fortalte Hadow til avisa The Times at turen naturlig nok hadde vært en stor påkjenning.

- Den umiddelbare følelsen er en voldsom lettelse. Men jeg er utslitt. Utslitt, sa Hadow til The Times.

Hadow har ikke sett mennesker siden 17. mars. Han har tatt seg fram 770 kilometer i ulendt og frysende kaldt terreng, svømt over isende kalde sjøer, og karret seg over nær ufremkomlige strekninger med skruis.

Løfte til sin døde far

Hadow hadde i 1993 lovet sin døde far, rett etter at han døde, at han skulle ta seg til Nordpolen på egen hånd og uten hjelp eller nødforsyninger. Dette var Hadows tredje forsøk på å fullføre turen.

- Å fullføre dette, på mitt tredje forsøk, betyr alt for meg. Hele denne turen har vært tilegnet min fars minne, så jeg er veldig, veldig glad, sa Hadow til The Times før helga.

<B>FØRSTEMANN ALENE: </B>Den 41 år gamle tobarnsfaren Pen Hadow skrev historie før helga, som første mann alene og uten hjelp fra Canada til Nordpolen.<BR>Foto: AP
<B>SKRUIS:</B> Hadow har tatt seg fram 770 kilometer i ulendt og frysende kaldt terreng, og karret seg over nær ufremkommelige strekninger med skruis.<BR>Foto: SCANPIX
<B>VÆRFAST: </B>Ikke la deg lure av dette bildet - det er et arkivbilde. Været som holder Hadow fast på Nordpolen er selvsagt adskillig verre enn dette.<br>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media