ILLUSTRASJONSFOTO: Det var langt inne på vidda at mannen kjørte på ei tue og fikk skuteren over seg. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ILLUSTRASJONSFOTO: Det var langt inne på vidda at mannen kjørte på ei tue og fikk skuteren over seg. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Alene på vidda trodde mannen han skulle dø. Han åpnet spritflaska, men det likte ikke politiet

Etter fire runder i retten er mannen nå frikjent for grov uaktsomhet.

En reindriftsutøver fra Kautokeino har siden 2016 kjempet i retten for å få opphevet en promilledom, skriver avisa Nordlys.

Høsten 2016 veltet skuteren over ham på en skutertur over fjellet sørøst for Alta. Mannen har forklart at han var redd der han lå dynket i bensin og med hjerteproblemer.

Fant fram brennevin

Etter å ha ringt et par kolleger og sønnen, som alle var langt fra stedet, innså han at det kunne ta tid å få hjelp.

Han valgte da ifølge egen forklaring å ty til ei flaske brennevin i det han trodde kunne være hans siste time. En stund seinere ringte mannen til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

Etter en times tid ble han reddet med helikopter. Han fikk behandling på Hammerfest sykehus, hvor politiet også tok en blodprøve.

Prøven viste at mannen hadde en promille på litt over 0,7.

Promillen medførte domfellelse i Alta Ttngrett: Mannen ble bøtlagt, og han mistet førerretten i elleve måneder.

Anket og tapte - og vant

Dette ville fått store konsekvenser for mannens mulighet til gestalte sin reinflokk, og han anket dommen. Første ankerunde tapte han i Hålogaland lagmannsrett, før Høyesterett satte dommen til side tidligere i år.

Nå har saken vært til enda en behandling i lagmannsretten, som har snudd utfallet i saken i mannens favør. Retten konkluderer med at det var det var ganske liten grunn for mannen å tro at en skutervelt på vidda skulle ende med politietterforskning.

Retten viser også til andre avgjørelser der det slås fast at mange har noe sviktende vurderingsevne i slike situasjoner som mannen var i da han lå fastklemt på fjellet og fryktet livet kunne være omme.

Lagmannsretten konkluderer dermed med at mannen ikke handlet grovt uaktsomt, og han ble frifunnet.