Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alene

SKOPJE (Dagbladet): Jehona (5) er helt alene i verden. Sammen med minst 400 barn fra Kosovo har hun kommet bort fra sine foreldre i kaoset den etniske rensingen i provinsen har skapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv forklarer hun sin historie med et barns enkle og uskyldige språk.

- Vi var i en leir alle sammen. Så måtte jeg på do. Jeg gikk ut på sletten, og da jeg kom tilbake, var mamma og pappa borte. Jeg fant dem ikke igjen.

Blyg

Jehonas historie handler om ei lita jente som var for blyg til å tisse midt i leiren, slik så mange av de totalt utslitte flyktningene fra Kosovo gjorde. Uten å spørre foreldrene snek hun seg unna, kom forbi vaktene og gikk bak noen busker på et jorde for å tisse. Da hun kom tilbake, fant hun ikke igjen sine foreldre.

Kosovoalbanernes tragedie handler også om noe så trivielt som å gjøre sitt fornødne.

I seks dager har Jehona vært atskilt fra sine foreldre. Hennes trøst er at hun er ei oppvakt jente, og at hun har godt håp om å finne sine foreldre igjen. Hvis historien hennes er sann, betyr det at foreldrene også er flyktninger, og ikke Slobodan Milosevics gisler inne i Kosovo.

Jehona smiler mye, og klynger seg til sitt nye anker i livet, Xhejlane Dodanci, som også er flyktning fra Pristina.

- Hun tenker fryktelig mye, og savnet av foreldrene er enormt. Hun klynger seg til meg om natta og holder meg i hånda hele dagen.

Helt alene

Det er tre dager siden Jehona kom til flyktningleiren Stankovic utenfor Skopje - og møtte Xhejlane. Da hadde hun blitt tatt hånd om av tilfeldige voksne hun møtte på sin vei.

- Jeg gråt og var veldig redd da jeg ikke fant mamma og pappa. En mann tok vare på meg, sier Jehona.

- Jeg er ikke redd serbisk politi, sier hun trassig. Men hun var redd da bombene begynte å falle over Pristina.

Om sin egen framtid, sier femåringen: - Kanskje vi kan finne mamma, men pappa er på jobb.

Det er åpenbart at hun økonomiserer med sitt håp. Hun håper så inderlig å møte sine foreldre igjen, men sier bare at hun regner med å kunne finne mamma, sier Xhejlane.

Selv er Xhejlane typisk for mange av flyktningene. Hun har tatt på seg ansvaret for Jehona som en selvfølge. Xhejlane er skuespiller og spiller små enaktere som får smilet tilbake i Jehonas ansikt. Men også Xhejlane har sine stunder.

- Det meste av tida tror jeg dette er en drøm. Jeg kan ikke tro at det som har skjedd med oss, er sant og må klype meg i armen for å forstå at det er virkelighet, sier hun.

SAVN: Fem år gamle Jehona er kommet bort fra foreldrene sine, men hun passes på av en fremmed kvinne, også en flyktning, som har tatt over ansvaret for den lille jenta.