Alenefar kastes i fengsel

VESTFOLD (Dagbladet): I flere år har den etterlyste alenefaren (39) vært på rømmen med sin sønn. Påskeuka meldte han seg for politiet, klar til å sone 120 dager i fengsel for militærnekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er nervøs og kvier meg. Men saken er begynt å gå meg på nervene. Derfor melder jeg meg i dag, sa 39-åringen.

Mandag i forrige uke overlot han sin ti år gamle sønn til sin kjæreste. Han kjørte til politistasjonen, og meldte seg. Med seg hadde han et brev som forklarer situasjonen.

Den etterlyste vestfoldingen hadde belaget seg på å begynne fengselssoningen allerede i påsken.

«Kverulant»

Som ung lekte han katt og mus med myndighetene for å utsette militærtjenesten. Han var anarkist, men ble oppfattet som kverulant, sier han selv. Seinere ble han far. Etter samlivsbruddet fikk han sågar den daglige omsorgen: han ble alenefar .

Samtidig fortsatte den gamle konflikten med militæret. Han argumenterte med at han nå var alene om omsorgen for sitt barn, og burde få slippe tjenesten.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke hjalp å skyve barnet foran meg, forteller han Dagbladet.

Etter ikke å ha møtt opp til tvangsdømt tjeneste, ble han i 1996 dømt til 120 dagers fengsel. Dette trass i at Stortinget i 1991 vedtok at han som alenefar hadde krav på utsettelse av førstegangstjenesten. Alenefaren fikk faktisk ikke vite om denne lovendringen før Dagbladet opplyste ham om den. Flere advokater som jobber med vernepliktssaker, hevder overfor Dagbladet at reglementet i praksis så å si holdes hemmelig. Dette avvises av Forsvaret.

- Loven ser flott ut på papiret. Men jeg har ikke fått en slik utsettelse. I praksis er det ikke likhet for loven, mener alenefaren.

Etter ikke å ha møtt opp til soning, ble alenefaren i 1996 pågrepet av politiet. Han ble satt på glattcelle, mens barnevernet kjørte den da seks år gamle sønnen til bestemora. Hun var svært syk, og ble for øvrig hjerteoperert seinere. Det var da ikke aktuelt å la gutten være hos hans mor.

Fosterhjem

- Jeg fikk beskjed om at dersom mine foreldre ikke kunne ha ham, ville de finne et passende fosterhjem eller institusjon til min sønn, forteller faren. I fengslet brøt han sammen, og ble sluppet ut på én ukes permisjon. Da hans søknad om benådning ble avslått, rømte han til utlandet med sin sønn.

Nå har han bedt politiet om å få sone i nærheten av leiligheten hvor kjæresten passer den intetanende sønnen. Før alenefaren meldte seg - for å bli kvitt det enorme presset det er å leve under jorda - har han gjort grundig forarbeid: Han oppsøkte barnevernet, for å få forsikringer om at han ikke ville risikere å miste sønnen under fengselsoppholdet.

Barnevernet konkluderer at «far har vært svært ryddig og åpen i sitt arbeide for å finne en god løsning for barnet».

Innkallelse til soning vil komme i posten.

<B>PÅ FISKETUR:</B> Den ti år gamle gutten får ikke vite at faren skal i fengsel for at han nektet å gå i militæret i sin ungdom.