Aleneforeldre er tapere på arbeidsmarkedet

Bor du alene med barn? Da er sjansen dobbelt så stor for at du er arbeidsledig, som for gifte og samboende, viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Aleneforeldre står svakere på arbeidsmarkedet og er langt mer sårbare i perioder med lav økonomisk vekst, sier forskerne Randi Kjeldstad og Marit Rønsen ved Statistisk sentralbyrå.

Forskerne har undersøkt forholdet for aleneforeldre på arbeidsmarkedet. Resultatet er oppsiktsvekkende.

- I år med lav økonomisk vekst er det mer enn dobbelt så høy arbeidsledighet blant aleneforeldre, sammenliknet med gifte og samboende foreldre. Dette gjelder både for kvinner og menn. I økonomiske oppgangstider er også forskjellene betydelige, sier Rønsen.

Flere alene

Det totale antallet aleneforeldre har økt kraftig de siste 30 åra. I 1970 besto sju prosent av barnefamiliene i Norge av aleneforeldre. I 2000 var tallet hele 19 prosent, eller 113000 aleneforeldre.

- Økningen skjedde først og fremst fram til midten av 90-tallet. De siste fem åra har økningen avtatt. Det har vært forsket veldig lite på hvordan denne gruppen oppfører seg på arbeidsmarkedet. At aleneforeldre står svakere på arbeidsmarkedet er i tråd med det vi hadde ventet å finne, sier forskerne Rønsen og Kjeldstad.

Vil jobbe mer

For noen tiår siden var andelen som var i jobb høyere blant enslige mødre. I dag er bildet helt motsatt.

- I løpet av 1980-tallet ser vi at andelen arbeidsløse aleneforeldre øker, sammenliknet med arbeidsløse i faste forhold, sier forsker Randi Kjeldstad.

Undersøkelsen viser også at aleneforeldre gjerne vil jobbe mer.

- Blant de enslige mødrene som er i jobb svarer 11 prosent at de kunne tenke seg å jobbe mer. Bare fem prosent av gifte og samboende mødre skulle ønske at de kunne jobbe mer. Vi vet imidlertid ikke om arbeidsgiverne er mer restriktive når det gjelder å ansette aleneforsørgere, sier Kjeldstad.

Stemmer godt

- Dette stemmer godt overens med det jeg opplever som leder av Aleneforeldreforeningen, sier Janniche Wigdahl. Hun tror aleneforsørgere bevisst blir nedprioritert på arbeidsmarkedet.

- Arbeidsgivere frykter vel en mindre fleksibel arbeidstaker i en aleneforsørger. Mange tror vel også at det blir mange fraværsdager på grunn av syke barn. Slik er det dessverre, sier Wigdahl.

Tallene fra SSB-undersøkelsen viser dette er en myte.

- Våre tall viser at sykefraværet er høyere blant gifte og samboende foreldre, sier Randi Kjeldstad.

Les rapporten fra SSB

ALENE: Aleneforeldre ser ut til å tape på arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten er dobbelt så høy blant aleneforeldre som foreldre i faste forhold, viser en rapport utarbeidet av SSB.