Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alenemor ble super-pilot på rekordtid

Selv ikke en alvorlig trafikkskade stanset Marte Stigen Utby (26). Hun trosset alle odds og tok pilotutdanningen på rekordtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Forut for utdannelsen, kunne hun ingenting om helikoptre.

Halvannet år seinere er alenemoren kvalifisert til å fly de mest avanserte maskinene i Nordsjøen.

Hun er også den første kvinnelige helikopterpiloten som tok utdannelsen uten opphold.

- Det er ingenting som tilsier at jenter gjør en dårligere jobb i cockpiten enn menn. For å være en god pilot må du være flink både teoretisk, praktisk og sosialt, og jenter har som kjent bedre simultankapasitet enn menn, ler 26-åringen.

Barneoppdragelse

De fleste begynner å fly et lite helikopter og flyr så innenlands en del år før de eventuelt går over på tyngre maskiner. Marte tok i stedet alt på en gang. Hun innrømmer at den tøffe utdannelsen kan være vanskelig å kombinere med barneoppdragelse, men synes ikke jenter skal la seg skremme.

- Som helikopterpilot risikerer du å bli sittende værfast på fjellet. Da sier det seg selv at det kan bli vanskelig å hente ungen i barnehagen klokka fire, sier Utby som har eneansvar for en sønn på fire år. For å løse dette valgte Utby å ansette en praktikant for å passe på sønnen. Hun skryter også av skolen for god oppbakking.

Måtte nødlande

Pilotyrket er ikke enkelt. Det fikk Marte erfare allerede på en av sine første soloturer.

- Jeg hadde bare flydd et par ganger alene før, da jeg plutselig fikk tekniske problemer i lufta. Til slutt ble jeg nødt til å nødlande på et jorde i Kragerø. Det kunne gått veldig ille, men jeg slapp heldigvis fra det uten skrammer, forteller 26-åringen som nå prøver å finne seg en jobb.

Ifølge skolesjefen vil det gå.

- Hun gjennomførte den mest omfattende utdanningen vi kan tilby, og det på rekordtid, sier skolesjefen ved Norsk Helikopterskole, Edgar Depowski, til avisa Nordlys. Han gir 26-åringen de beste skussmål på veien videre.

- Marte får jobb. Hun har alle egenskaper som skal til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media