Alenemor i ørkenen

Navn: Marit Arnstad Alder: 37 Yrke: Oljeminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Arnstad har tatt med seg åtte måneder gamle August på shopping i Riyadh. Og hun driver politisk shopping med turbangutta fra Saudi-Arabia. Litt oljepolitikk og prisstabilisering, og litt diplomati for å sikre sentrumsregjeringen og Norge en plass i sola. Det vil si et sete i Sikkerhetsrådet i FN. Den unge oljeministeren fra Skatval i Nord-Trøndelag løper til og med i sanddynene med oljeministeren i verdens største oljeeksporterende land. Og sier besøket har vært uproblematisk.

Selv om hun altså kommer som kvinne og alenemamma til et land der kvinner ennå ikke får lov til å kjøre bil. Vi tør ikke tenke på hva en ugift mor fra Saudi-Arabia ville risikert i hjemlandet, men lille August skapte ingen diplomatiske forviklinger. Han skapte ikke engang problemer da han ble satt til verden av en ugift statsråd i en regjering dominert av Kristelig Folkeparti. Arnstad kom tvert imot styrket tilbake fra fødselspermisjon. Gjennom alt folkesnakket vokste respekten for en ung kvinne ved Kongens bord som krevde å ha sitt privatliv i fred.

Det var heller ikke ankomsten til August som hindret henne i å overta ledervervet i Senterpartiet etter Anne Enger Lahnstein. De som hadde prøvd å få henne til å stille til valg, hadde gitt opp. Hun hadde jobbet så nært opp til to partiledere at hun vegret seg mot å ta de belastningene hun visste vervet ville medføre. Hun var kanskje også litt i tvil om sine egne evner. Hun er beskjeden på grensa til sky og unngår automatisk situasjoner der hun må selge sin egen person. Så det er ikke mange som vet at hun var en av de fremste norske pådriverne i kampen for forbudet mot landminer.

Hun er et politisk talent og har satt seg i respekt i sitt eget departement. Hun har et ryddig hode, er alltid godt forberedt, og kjenner Stortinget ut og inn. Riktignok fikk hun noen spark på skinnleggen da hun varslet produksjonskutt i Nordsjøen, men kuttene kom, og prisene steg og ligger i dag på rekordnivå.

Ikke underlig at hun blir godt mottatt av turbangutta i ørkensanden.

Sammen med sin lille sønn som nå styrer livet hennes mer enn Senterpartiet. Hun er blitt gjerrig på tida, skiller beinhardt mellom jobb og fritid, og skynder seg hjem hver dag for å være mamma. Og etter hvert som August lærer å krabbe og gå, er det nok mange i partiet som håper at også mamma skal bli ferdig med den politiske voksenopplæringen og ta over.

Og nå har hun jo lært seg litt om ørkenvandring.