«Alenepappa» tilbudt morstrygd

SANDEFJORD/OSLO (Dagbladet): Etter samlivsbruddet fikk Thorfinn Arnesen (36) den daglige omsorgen for sine barn. Og merket etter hvert at samfunnet fortsatt ikke har godtatt «alenepappaen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorfinn Arnesen (36) har snudd de tradisjonelle kjønnsrollene på hodet - og latt seg forundre over hvordan omverdenen reagerer. Etter skilsmissen tok han den daglige omsorgen for sine to barn, nå 8 og 14 år gamle. Som «alenepappa» har Thorfinn erfart at samfunnet har bestemt seg for at mor er den som tar vare på barna. I de offentlige skjemaene er omsorgsforelderen alltid en «hun».

- Jeg ble innkalt til trygdekontoret, som insisterte på at jeg i tillegg til barnetrygd, barnebidrag, aleneforsørgerbidrag - og alt hva det heter - skulle ha noe som het morstrygd. Far sto det ikke noe om på alle disse blankettene.

Humoristisk

- Jeg ser litt humoristisk på dette, men har samtidig inntrykk av at samfunnet ikke ser på menn som egnede omsorgspersoner. Hvorfor kan ikke i det minste papirene som fylles ut ta høyde for at far kan ha omsorgen? Det må da være god likestillingspolitikk, sier Thorfinn.

Han er overrasket over hvor mye økonomisk støtte det er mulig å få som omsorgsforelder. Og han er oppbrakt over hvor vanskelig det er for en far å få omsorgen i en rettssak.

- Mor må helst ligge rett ut og være sprøytenarkoman for at far skal anses som bedre skikket til å få omsorgen.

I desember mottok han et brev hvor han ble invitert til et kommunalt finansiert tiltak for enslige forsørgere. Det skulle være felles middag og jente kveld.

Trist

- Morsomt. Men egentlig er det litt trist at samfunnet er vridd i retning av at fedrene skal være en litt perifer figur, som tar seg av alt annet enn barna. Jeg vet om altfor mange barn som har gått glipp av sine fedre, fordi det har gitt etter for slike holdninger, sier pappa Thorfinn Arnesen.

PROVOSERER: Separerte Thorfinn Arnesen har den daglige omsorgen for Karoline (8) og Kim André (14) - selv om myndighetene har problemer med å innse at det går an å være omsorgsforelder og mann.