KRATRE: Syriske barn leker i bombekraterne i Aleppo. Foto: AFP PHOTO/AMC/FADI AL-HALABI
KRATRE: Syriske barn leker i bombekraterne i Aleppo. Foto: AFP PHOTO/AMC/FADI AL-HALABIVis mer

Aleppos barn bader i bombekratre

- Blir til basseng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna i Syrias nest største by Aleppo, der opprørere og regjeringsstyrker har kjempet om kontrollen i to år, bader nå i bombekratre for å unnslippe sommervarmen og krigens redsler.

Selv om vannet er skittent, er bombekratrene et sårt tiltrengt pustehull der barn og unge samles til lek og latter.

I den krigsherjede bydelen Shaar, der hele gater er lagt i grus, søker barn og tenåringer nå tilflukt fra sommervarmen ved å svømme rundt mellom ruinene.

Akutt vannmangel Selv om bombekratrene er fylt av vann, er det akutt mangel på både drikkevann og elektrisitet i den krigsherjede byen.

- Tidligere pleide vi å bruke svømmehaller i sentrum. Nå bombarderer president Bashar al-Assad oss med tønnebomber og kratrene de etterlater blir basseng. Det er veldig varmt og vi får ikke sove verken om dagen eller natta, forteller tolv år gamle Abdel Qader.

Et av de største bombekratrene ble fylt av vann da et underjordisk vannrør ble sprengt i stykker, forteller innbyggere i området.

Skittent Vannet i bombekratrene er skittent, men tenåringen Mustafa er likevel overlykkelig for å kunne svømme rundt i det.

- Det fins ikke vann å dusje i. Noen ganger tar vi med oss vann herfra, forteller han.

En aktivist i den opprørskontrollerte delen av byen, Mohammed al-Khatieb, klager også over vannmangelen.

- Noen ganger har vi vann, men det er lite av det. Vannforsyningen kuttes ofte, forteller han.

Regjeringsstyrkenes bomber har ødelagt både rørledninger og pumper, og strømmangelen gjør det vanskelig å bruke de pumpene som fortsatt er igjen, forteller han.

- Ulevelig Også innbyggerne i den regjeringskontrollerte delen av Aleppo opplever vannmangel og trygler omverdenen om hjelp.

Den lokale presten Georges Sabe betegnet i forrige uke situasjonen i området som ulevelig.

- Siden 2. juni har hele byen vært uten vann. Over to millioner mennesker er uten vann, skriver han i et åpent brev.

Daglige flyangrep Over 2.000 sivile er drept siden regjeringsstyrkene for sju måneder siden innledet en offensiv for å gjenerobre kontrollen over Aleppo, og titusenvis av mennesker har flyktet fra sine hjem.

Kampfly fra det syriske flyvåpenet gjennomfører nesten daglig angrep mot de opprørskontrollerte delene av byen, og opprørerne svarer med granatangrep mot de regjeringskontrollerte områdene.

Regjeringsstyrkene, som får støtte fra den libanesiske Hizbollah-militsen, har samtidig forsøkt å kutte opprørernes forsyningslinjer inn i byen.

(NTB)