ENORME ØDELEGGELSER: De siste tre ukene har bombene falt nærmest kontinuerlig over den syriske byen Aleppo. I tillegg har kampene mellom utallige opprørsgrupper og det syriske regimet, som har støtte av både Iran og Russland. Her henter frivillige fra De hvite hjelmene ut skadde og drepte etter ett av bombeangrepene. Foto: Omar Haj Kadour / Anadolu Agency / Scanpix 
ENORME ØDELEGGELSER: De siste tre ukene har bombene falt nærmest kontinuerlig over den syriske byen Aleppo. I tillegg har kampene mellom utallige opprørsgrupper og det syriske regimet, som har støtte av både Iran og Russland. Her henter frivillige fra De hvite hjelmene ut skadde og drepte etter ett av bombeangrepene. Foto: Omar Haj Kadour / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer

Aleppos innbyggere: - Gi oss litt pusterom i bombinga. Vi er utslitte og redde

FN og stormaktene forhandler om 24 til 48 timers våpenhvile. Alt innbyggerne ber om, er tre timers pusterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerkrigen i Syria herjer videre, inne i sitt sjette år. De siste tre ukene er det innbyggerne i Aleppo som opplever mest bombing og død. Siden 1. august har minst 156 personer blitt drept og mer enn tusen mennesker er skadd. Nå sier Russland at de er klare for en «humanitær pause». FN og stormaktene forhandler nå for å få 24 eller 48 timers våpenhvile, som er hva FN sier at de må ha for å få inn hjelp til de beleirede områdene i byen.

TRENGER RO: Innbyggerne i Aleppo har snart opplevd kontinuerlig bomber og kamper i tre uker. Nå håper de på noen rolige timer hver dag, ifølge Wail Ismail i WHO (t.h). Foto: WHO 
TRENGER RO: Innbyggerne i Aleppo har snart opplevd kontinuerlig bomber og kamper i tre uker. Nå håper de på noen rolige timer hver dag, ifølge Wail Ismail i WHO (t.h). Foto: WHO  Vis mer

- Aller helst vil vi jo ha fred, men innbyggerne i Aleppo håper å få tre timers avbrekk fra krig og bomber daglig. Da kan helsearbeiderne få puste ut, barn og voksne slippe å gå rundt og frykte bomber eller kamper... Folk kan også gå ut og ordne livsnødvendige ting, sier Wail Ismail, traumeekspert ved Verdens helseorganisasjon i Syria, (WHO).

Uten strøm og vann, over 40 grader

I løpet av de over fem årene med krig, har flertallet innbyggerne i Aleppo forsøkt å holde seg unna politikk, og heller leve livene sine så normalt som mulig. Men fra måned til måned, år etter år, har situasjonen blitt gradvis verre. I sommer har de vært lange perioder uten strøm og vann. Og gradestokken har stadig vist langt over 40 grader. I tillegg faller bombene.

- Alle her håper nå på tre timers bombestopp daglig. Det er umulig å leve med det voldsomme stresset rundt oss nå, sier Ismail.

Fortsetter:

- Tre timer vil gjøre at vi kan få evakuert noen av pasientene våre. I tillegg kan vi få inn flere leger til det østlige Aleppo, som nå sitter og venter i den vestlige delen av byen.

Helvete på jord

De voldsomme kampene i Aleppo synes vanskelig å stoppe. Her kjemper nå utallige opprørsgrupper, støttet av både vesten og Gulf-land, mot det syriske regimet, som har Iran og Russland i ryggen. Byen ligger strategisk til, bare 50 kilometer fra den tyrkiske grensa, og var tidligere Syrias økonomiske sentrum.

HJELPENDE HÅND: Elizabeth Hoff leder arbeidet til Verdens helseorganisasjon i Syria på femte året. Foto: WHO
HJELPENDE HÅND: Elizabeth Hoff leder arbeidet til Verdens helseorganisasjon i Syria på femte året. Foto: WHO Vis mer

- De siste ukene har innbyggerne levd i et helvete og skalaen av lidelse er enorm. Det er bra at stormaktene nå forhandler om en våpenhvile, men innbyggerne har sluttet å tro på noen fredssamtaler og at det kommer en politisk løsning. De sier at verdenssamfunnet har glemt dem, sier Elizabeth Hoff, sjef for WHO i Syria.

Bitterhet og frykt

Hun var i Aleppo for tre uker siden. Da var gatene fulle av mennesker, som var ute og handlet og prøvde å leve et så normalt liv som mulig. Så startet de voldsomme kampene. Nå fortviler innbyggerne. Det var også her den fem-årige Omran ble hentet støvete og traumatisert ut av sitt bombede hjem, og som rører en hel verden.

- Innbyggerne i Aleppo føler seg uskyldige. De har ønsket å leve sine liv i fred, gå på skole og jobb, og har ikke vært politisk aktive. Jeg opplever at innbyggerne nå har en bitterhet jeg ikke opplevde bare for tre uker siden, sier Hoff.