Aleris-saken: - Det er nok nå

- Vi må ta tilbake kontrollen over hva arbeidsgivere kan gjøre med vanlige arbeidsfolk, sier Hadia Tajik (Ap).

NOK NÅ: Nestleder Hadia Tajik sier Arbeiderpartiet vil stoppe kommersialiseringen innen velferden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NOK NÅ: Nestleder Hadia Tajik sier Arbeiderpartiet vil stoppe kommersialiseringen innen velferden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

17 tidligere konsulenter som har jobbet på botilbud for brukere med rus- og psykiatriproblematikk for Aleris, går til sak mot sin tidligere oppdragsgiver. Lørdag snakker fire av dem ut i Dagbladet om ekstreme arbeidstider og fryktkultur.

- Dette var sterke saker. Det er nok nå med kommersialisering, råkjør mot vanlige arbeidsfolk, og arbeidsgivere som organiserer seg vekk fra arbeidsgiveransvaret, sier nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet til Dagbladet.

- Vi må ta tilbake kontrollen over hva arbeidsgivere kan gjøre med vanlige arbeidsfolk, fortsetter hun.

Vil redusere konsulentbruken

Bakgrunnen for saken er at de tidligere konsulentene, som har vært innleid som selvstendig næringsdrivende, mener de i realiteten har jobbet som ordinære ansatte, og dermed skulle hatt kontrakt som ansatte.

Nå går de til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven, og krever erstatning for manglende overtidsbetaling, feriepenger og pensjon på opp mot halvannen million kroner hver.

Aleris mener de har sitt på det rene, og sier til Dagbladet at reglene for hvem som kan anses som konsulenter og hvem som er ansatte, har vært uklare.

Samtidig fremholder selskapet at de holder på å redusere bruken av konsulenter, og ønsker flest mulig fast ansatte.

SAKSØKT: Ingvild Kristiansen, direktør for omsorgstjenester i Aleris Omsorg Norge, opplyser at Aleris har gjennomgått konsulentbruken det siste året. Foto: Aleris.
SAKSØKT: Ingvild Kristiansen, direktør for omsorgstjenester i Aleris Omsorg Norge, opplyser at Aleris har gjennomgått konsulentbruken det siste året. Foto: Aleris. Vis mer

- Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere denne saken i mediene da den skal behandles i rettssystemet. Det vi kan si, er at vi har lagt ned et betydelig arbeid med å etablere hvem som anses som selvstendig næringsdrivende konsulenter, og hvem som anses som ansatte i omsorgsbransjen, skriver Ingvild Kristiansen, direktør for omsorgstjenester i Aleris Omsorg Norge, i en e-post.

SV: - Hører hjemme i forrige århundre

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på det konsulentene forteller om arbeidsforholdene på sin tidligere arbeidsplass.

- Jeg er rystet over denne avsløringen. Slike arbeidsforhold hører hjemme i forrige århundre. Med mindre Aleris kan tilbakevise dette, vil denne saken bli stående som nok en profitt-skandale og et tungt argument for å stoppe store selskapers mulighet til å ta ut fortjeneste fra norsk velferd, sier Lysbakken til Dagbladet.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer.

- Dette er rovdrift på ansatte. Det er helt uakseptabelt og må slås knallhardt ned på, sier Moxnes til Dagbladet.

Tajik er bekymret for at dårlige arbeidsforhold til syvende og sist kan gå ut over brukerne.

- Seriøse arbeidsgivere må sørge for å gi de lønns- og arbeidsvilkår som folk har krav på. Det handler også om kvaliteten på tilbudet til brukerne. Du får bedre hjelp av en ansatt som er uthvilt enn en som er overarbeida, avslutter hun.

Fagforbundet, som representerer saksøkerne, har nå anmeldt Aleris til Økokrim, og sendt varsler til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus og i Buskerud.

Flertall for innstramminger

Denne våren har de rødgrønne partiene profilert seg på å ville stramme inn på bruk av innleie, spesielt i byggebransjen. Like før sommeren fikk de flertall på Stortinget for innstramminger i bemanningsbransjen og et forbud mot nulltimerskontrakter.

VIL HA FORBUD: Audun Lysbakken og SV vil ha slutt på profitt i velferden.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA FORBUD: Audun Lysbakken og SV vil ha slutt på profitt i velferden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Den sosiale dumpingen vi har sett i bygg- og anleggsbransjen ser nå ut til å spre seg til helse- og omsorgstjenestene, sier Tajik, og fortsetter:

- Velferd egner seg ikke som butikk. Arbeiderpartiet vil stoppe den økte kommersialiseringen innen velferden, og vi vil gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier hun.

Vil ha forbud mot profitt

Audun Lysbakken og SV vil gå ett skritt lengre og forby profitt på velferdstjenester.

VIL HA FORBUD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de kommersielle skviser ut ideelle aktører på omsorgsfeltet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL HA FORBUD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de kommersielle skviser ut ideelle aktører på omsorgsfeltet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Omsorg skal ikke være big business. Pengene vi gir til velferd skal gå til velferd. Hver eneste skattekrone må gå til velferd for folk flest, ikke til profitt for noen få, sier han.

Han får støtte fra Moxnes og Rødt.

- Dette er ille, men dessverre ikke overraskende. Vi vet at velferdsprofitørene bryter lover og regler for å skaffe mest mulig penger. Det er en del av forretningsmodellen, og en av grunnene til at vi vil ha de kommersielle ut av velferden, sier han.

Anmeldes til Økokrim

Lørdag ble det også kjent at Fagforbundet anmelder Aleris til Økokrim.

De sender samtidig varsler om mulig grove brudd på arbeidsmiljøloven, skatt- og avgiftsunndragelse og brudd på kravene til forsvarlige helse- og omsorgstjenester til henholdsvis Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og i Buskerud.

Administrerende direktør Erik Sandøy i Aleris Omsorg Norge reagerer på Fagforbundets framstilling.

- Vi kjenner oss overhodet ikke igjen. Dette er rene spekulasjoner og svært grove påstander fra Fagforbundets side, og medfører ikke riktighet, skriver han i en epost til Dagbladet.

Dette er Aleris-saken

  • 17 tidligere konsulenter saksøker Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven. De krever også erstatning for manglende overtidsbetaling, feriepenger og pensjon.
  • De 17 har hatt kontrakt som selvstendig næringsdrivende med Aleris Ungplan & BOI, hvor de har jobbet på botilbud for brukere med rus- og psykiatriproblematikk.
  • Påstanden til de 17 er at de har jobbet som ordinære ansatte, og dermed skulle hatt ansettelse i stedet for å jobbe som oppdragstakere.
  • Fire av de 17 står fram i Dagbladet med historier om fryktkultur og ekstreme arbeidstider på sin tidligere arbeidsplass.
  • Aleris mener reglene rundt konsulentbruk har vært uklare, men sier samtidig de jobber for å redusere andelen konsulenter på slike tiltak. De tar avstand fra påstander om fryktkultur, og sier ekstreme arbeidstider ikke er vanlig hos dem.
JORDSKJELV: Et jordskjelv med styrke på 7 på Richters skala rammet Indonesia i ettermiddag. Minst tre personer er omkommet som følge av skjelvet. Video: CNN Vi betaler for dine videoer. Send inn til videotips@dagbladet.no. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer