VAKKERT: Ålesund er kåret til en av seks vakreste småhavner i Europa av magasinet National Geographic. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VAKKERT: Ålesund er kåret til en av seks vakreste småhavner i Europa av magasinet National Geographic. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Ålesund på National Geographics toppliste over småhavner

Er en av Europas vakreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med sine vakre fjell og fjorder har Ålesund by sjarmert National Geographic i senk.

Byen har blitt trukket ut som én av seks flotteste havnebyer. Veien opp til fjellet Aksla er bare 418 trappetrinn unna og derfra har du en utsikt til fjell og hav så langt øyet kan se.

Nordisk eventyr «Ålesund kunne vært bakteppet for et nordisk eventyr med en moderne tvist», skriver magasinet i en kåring av Europas beste småhavner. De fem andre byene på listen er Tallin i Estland, Zadar i Kroatia, Gdansk i Polen Ajaccio på Korsika i Frankrike og Valetta på Malta.

- Det er utrolig stas å bli omtalt på denne måten i et så stort og seriøst medium. Vi er i svært fint selskap, forstår jeg, sier Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund til NRK.

Arkitektur-skryt National Geographic trekker fram Jugendstilen, som ble bygd i bykjernen etter brannen i 1904, som et av det mest spekatulære å få med seg. Den distinktive arkitekturen og veier av brostein blir spesielt framhevet i reportasjen.

De ble også imponert over svele, bacalao og den populære Molde-brusen «Ananasbrus» fra Oskar sylte som har brusfabrikk i nabobyen.

- De har med egne øyne sett hva Ålesund har å tilby, sier Vik som håper at dette fører til at flere får øynene opp for den fantastiske byen.