Flyfoto: SCANPIX
Flyfoto: SCANPIXVis mer

Ålesund-raset: - De omkomne kunne ikke vært reddet

De fem som omkom i rasulykken i Fjelltunvegen i Ålesund kunne ikke ha vært reddet, mener utvalget som har gransket ulykken og redningsarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 De fem som omkom i rasulykken i Fjelltunvegen i Ålesund kunne ikke ha vært reddet, mener utvalget som har gransket ulykken og redningsarbeidet.

- De fem som omkom, døde momentant da fjellet og boligblokken raste ut. De kunne ikke ha vært reddet, sa utvalgslederen, fylkesmann, Ottar Befring, da han mandag overleverte rapporten til kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap).

Ifølge rapporten var skredet et direkte resultat av at terrenget ble endret før byggingen av boligblokken. Skråningen i Fjelltunvegen 31 var i utgangspunktet stabil, men utsprengningen av tomten medførte at stabiliteten i fjellet ble endret, noe som igjen førte til at det raste ut.

Et forbilde

Både Befring og Storberget gir ros for måten unnsetningsarbeidet ble ledet på av politiet, og for den gode samhandlingen mellom de ulike etatene som var med på arbeidet.

- Ålesund kommunes innsats for å ta vare på de overlevende etter ulykken framstår som et forbilde, sier Befring med henvisning til de 500 menneskene som ble evakuert fra den utsatte bygningen og områdene omkring. Det skjedde på grunn av eksplosjonsfaren fra en gasstank på 6.400 liter som lå under bygningen.


Utvalget kommer med flere forslag for å unngå lignende ulykker i framtida. Blant annet foreslår de en endring av plan- og bygningsloven slik at det stilles krav om geologiske undersøkelser før og etter inngrep i terrenget i forbindelse med bygging av boliger.

Utvalget slutter seg også til regjeringens forslag om kommunal beredskapsplikt og kommunal plikt til å gjennomføre risiko- og sårbarhetsanalyser.

Politietterforskes

Meltveit Kleppa sier at rapporten får høyeste prioritet og at Kommunal- og regionaldepartementet skal vurdere de tiltakene som er foreslått av utvalget sammen med andre berørte departementer. Rapporten skal også sendes til alle landets kommuner.

Utvalget har ikke hatt mandat til å finne ut hvem som er ansvarlig for ulykken. Det er politiet som etterforsker de strafferettslige sidene av denne saken, opplyser justisminister Knut Storberget.

Tomter i fjellet

Flere boligtomter i Ålesund er sprengt inn i fjellet. De må undersøkes nøye etter rapporten som ble lagt fram mandag om rasulykken i Fjelltunvegen 31, mener ordfører Bjørn Tømmerdal (H) i Ålesund.

- Vi blir nødt til å ta en gjennomgang over aktuelle byggeområder og diskutere hva vi skal foreta oss, sier han til NTB.

- Det er hevet over enhver tvil at her er det forhold vi må ta lærdom av, og som må bygges inn i plan- og bygningsloven. Det trengs sterkere fagkompetanse innenfor geologi når det skal bygges og sprenges i områder med bratte fjellskjæringer. Nå skal vi bruke tid på å gå grundig gjennom konklusjonene i rapporten, så skal vi følge opp med tiltak, sier Ålesund-ordføreren.

Vil tilbake

- Bygningsmyndighetene må tolke rapporten og fortelle oss hva som skal til for at vi kan flytte opp igjen, sier Oluf Holm, som var formann i Sameiet Fjelltunvegen 31 og var blant beboerne som overlevde da fjellet løsnet og traff blokken i Ålesund.

Holm sier Ålesund-utvalgets forslag om bedre geologiske undersøkelser ved lignende byggeprosjekter er en «logisk konsekvens» etter det som skjedde i Fjelltunvegen.


(NTB)