Ålesund-siktet fengslet i åtte uker, to i isolasjon

- Det vil vekke bestyrtelse, ikke bare i Ålesund, men i det ganske land, om han løslates.

 VARETKTSFENGSLING:  Ålesund-politiet begjærte under dagens fengslingsmøte i Sunnmøre tingrett om åtte uker varetektsfengsling for den 23 år gamle mannen som er siktet for drapet på Anja Weløy Aarset. To uker av disse i fullstendig isolasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VARETKTSFENGSLING: Ålesund-politiet begjærte under dagens fengslingsmøte i Sunnmøre tingrett om åtte uker varetektsfengsling for den 23 år gamle mannen som er siktet for drapet på Anja Weløy Aarset. To uker av disse i fullstendig isolasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Klokka 11 ble det klart at 23-åringen ble fengslet i åtte uker hvorav de to første ukene i isolasjon.

Det opplyser Sunnmøre tingrett.

Det er i tråd med påstanden fra Ålesund-politiet. Den siktede var ikke til stede i retten, men ifølge hans forsvarer Reidar Andresen har hans klient akseptert varetektsfengslingen.

I Sunnmøre tingrett i dag var tingrettsdommer Knut Anders Oskarsson, representant for påtalemyndigheten, politiadvokat Yngve Skovli, familiens bistandsadvokat Einar Råen og siktedes forsvarer Reidar Andresen.

DNA-analyse Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder, nemlig for overtredelse av straffeloven paragraf 223 første ledd, heter det i kjennelsen.

- Retten har ved denne vurderingen lagt særlig vekt på at siktede har erkjent å ha drept Anja Weløy Aarseth ved kvelning. Han har videre erkjent å ha utsatt offeret for et seksuelt overgrep. Biologisk materiale fra siktede er gjenfunnet på åstedet og dokumentert gjennom DNA-analyse. Retten er også av den oppfatning at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for forsøk på grovt ran.

- Retten vil understreke at det er begått en svært alvorlig forbrytelse. En ung pike er tatt av dage under grufulle omstendigheter. Saken har preget et lokalsamfunn, men også skapt engasjement langt utenfor byens grenser. Slik retten ser det, ville en løslatelse av siktede utvilsomt støte allmenhetens rettsfølelse. En slik beslutning vil kort og godt ikke bli forstått.

- Siktede har vært i kontakt med mange personer etter drapet, og politiet står foran en rekke vitneavhør. Av hensyn til etterforskningen er det avgjørende viktig at siktede ikke får anledning til å påvirke vitner.

- Retten finner at det av hensyn til etterforskningen er viktig at siktede ikke gis anledning til å kommunisere med andre. Det vises særlig til det arbeidet politet bedriver for å kartlegge siktedes bevegelser før og etter drapet. - Retten finner på denne bakgrunn at siktede bør undergis fullstendig isolasjon, idet en slik restriksjon ikke anses som noe uforholdsmessig inngrep og er tilstrekkelig begrunnet, jf. straffeprosessloven paragraf 186a. Det bemerkes at siktede har samtykket til fullstendig isolasjon i to uker. - Vekke bestyrtelse Det var referatforbud under fengslingsmøte og dermed har mediene ikke lov til å gjengi det som ble sagt. Etter fengslingsmøtet refererte Yngve Skovly hensynet til allmenhetens rettsfølelse som begrunnelse for fengslingen - i tillegg til bevisforspillelsesfare overfor vitner.

- Det vil vekke bestyrtelse, ikke bare i Ålesund, men i det ganske land, om han løslates, sier Skovly til Dagbladet.

Den drapssiktede 23-åringen har lagt alle kort på bordet i politiavhørene og innrømmet at han voldtok og drepte den unge kvinnen under sterk ruspåvirkning.

- Vi ønsker å holde ham fengslet fram til hovedforhandling. Vi kan ikke ha en drapsmann gående løs, sier Skovly.

Lettet familie Bistandsadvokat Einar Råen opplyser at Anja Weløy Aarseths familie er lettet over tilståelsen.  

- Siktedes erkjennelser vil sannsynligvis føre til en rask oppklaring. Det vi hjelpe familien i sorgprosessen de er inne i nå, sier advokaten.

Andresen opplyser at siktede vil bli vurdert av rettspsykiatere.  

- Vi har ikke problematisert rundt temaet tilregnelighet, men jeg kan ikke utelukke at det blir et tema. Det vil bli gjort en judisiell observasjon av ham av rettspsykiatere for å vurdere hans subjektive straffebyrde, sier siktedes forsvarer til Dagbladet.

- Så lenge han har erkjent de faktiske forhold, er det høyst påregnelig at han blir varetektsfengslet. Han samtykker til alt politiet ber om, men ønsker ikke å utsette verken seg selv eller omgivelsene for belastningen ved å møte opp helt overflødig, sier siktedes advokat Reidar Andresen til NTB.

Ventet på soning Advokaten vil ikke gå inn på detaljer når det gjelder hva 23-åringen sier i avhør eller hvilket hendelsesforløp han legger til grunn. Det synes uansett som om denne forbrytelsen har rus som fellesnevner med tidligere voldsforbrytelser mannen er dømt for.

23-åringen har ventet siden januar for å få sonet dommen på 21 dagers fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot to politibetjenter.

Han møtte ikke opp til hovedforhandlingen ettersom han var inne til behandling på en rusklinikk på dette tidspunktet.

Dagbladet oppdaterer saken.

ERKJENNER DRAP OG OVERGREP: Den siktede 23-åringen møter ikke i fengslingsmøtet i dag. Foto: Privat
ERKJENNER DRAP OG OVERGREP: Den siktede 23-åringen møter ikke i fengslingsmøtet i dag. Foto: Privat Vis mer