Coronavirus

Ålesund stenger ned

Ålesund har vedtatt en forskrift som stenger flere virksomheter, innfører skjenkeforbud og forbud mot arrangementer. Kommunen gir også påbud om hjemmekontor.

STENGER NED: Brosundet i Ålesund, der kommunen lørdag vedtok en forskrift som stenger ned store deler av kommunen. Foto: Halvard Alvik / NTB
STENGER NED: Brosundet i Ålesund, der kommunen lørdag vedtok en forskrift som stenger ned store deler av kommunen. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

På grunn av en uoversiktlig smittesituasjon, med to nye smittetilfeller lørdag, vil Ålesund kommune innføre nye tiltak fra og med midnatt natt til mandag.

Det blir innført stenging av virksomheter, deriblant treningssentre, svømmehaller og spaanlegg. Offentlige steder der det skjer organisert idrett for barn under 20 år, kan holde åpent.

Skjenkestopp og munnbind-påbud

Det innføres også skjenkestopp. Der det ikke er mulig å holde minst én meter avstand, er det påbudt å bruke munnbind. Dette gjelder blant annet i butikker, på kollektiv transport og på serveringssteder.

- Man bør ikke ha mer enn fem gjester i eget hjem. Skal man møte flere, bør man møtes utendørs, sier ordfører i Ålesund, Eva Vinje.

Man bør ikke møte flere enn ti personer per uke. Dette omfatter ikke nødvendige kontakter i for eksempel jobbsammenheng.

Forskriften er vedtatt også av nabokommunene Sula og Giske.

Mutert variant

Kommunen innfører hjemmekontor så langt det er praktisk mulig. All undervisning på universitet, høyskoler og fagskoler skal foregå digitalt.

Det er ikke tillat å gjennomføre arrangementer - med unntak av livssynssamlinger og seremonier i tros- og livssynshus.

Det er et tilfelle av nyere virusvarianter, de såkalte muterte variantene, som har brutt ut i kommunen, skriver Sunnmørsposten.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

- Belastende nok

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) ble stilt spørsmål om hun ikke burde stengt ned tidligere på pressekonferansen der forskriften ble presentert.

- Jeg tror folk har opplevd det som belastende nok om ikke vi skulle gå inn i den samme vanskelige situasjonen de har hatt de siste månedene i for eksempel Oslo. Jeg tror det kan være vanskelig for folk å forestille seg hvor tøft det har vært. Vi har ikke vært i samme båt overhodet, sier Vinje, ifølge NTB.

- At vi nå velger å komme med strengere tiltak, er fordi smittesituasjonen tilsier det. Så at vi skulle vært tidligere ute, kan jeg ikke se at skulle være nødvendig.

Kommunen har gått fra risikonivå 1 til 4 på kort tid. Det er blant annet et utbrudd knyttet til NTNU der ni så langt er smittet med ukjent smittekilde. Smittede har blant trent på et treningssenter som er stengt ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer