Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alex (5) ble stemt ut av barnehagen

Femåringen har fått autisme-diagnose. Nå vil foreldrene ta saken til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Læreren i barnehagen til fem år gamle Alex i Florida mente at klassekameratene skulle få bestemme om han skulle få være en del av klassen. Dermed tillot hun dem å stemme ut femåringen, melder CBS.


De andre barna fortalte først hva de ikke likte med fem år gamle Alex, som har fått diagnosen Aspergers syndrom, en form for autisme. Deretter ble femåringen stemt ut av klassen; 14 stemte for å stemme ham ut, mens to personer ville fremdeles ha ham der.

Det er moren til Alex som forteller hva som skjedde i klasserommet. Nå tar foreldrene saken til retten for å avgjøre om Alex\' borgerrettigheter er krenket.

- Jeg håper at det finnes rettferdighet for Alex og det han har opplevd. Vi vil se til at noe slikt aldri skjer med et barn igjen, sier Melissa Barton, Alex\' mor.

- Hadde dårlig oppførsel

De har nå engasjert advokat, og har forklart seg om saken på skolekontoret. Familien håper også på at dette kan bli tatt opp i rettssalen.

Wendy Portillo, som er Alex\' lærer på Morningside Elementary School, forklarer hendelsen med at hun ville at Alex skulle få se hvordan oppførselen hans påvirket de andre i klassen. Alex har hatt problemer med å innordne seg i klassen, og han hadde ikke fått autisme-diagnosen da hendelsen skjedde.

Skolemyndighetene i Port St. Lucie i Florida sier at Portillo har blitt omplassert mens etterforskningen av saken foregår.

image: Alex (5) ble stemt ut av barnehagen

Etter at saken om Alex kom ut, har familien opplevd massiv støtte. Melissa Barton sier hun har fått hundrevis av e-poster fra land rundt om i verden.

I en kommentar på The Early Show på kanalen CBS sier psykolog og autisme-ekspert Jed Baker sier at hendelsen gjør ham bekymret over hvilke verdier barn bli opplært til.

- Lærer vi påvirkelige, femårige barnehagebarn å akseptere hverandre, sette pris på forskjeller og lære dem til å hjelpe andre med spesielle behov, eller oppmuntrer vi til intoleranse? Jeg mener at når en lærer tar styringen i å tillate og oppmuntre noe slikt, er det en form for mobbing, fordi hun har et stort maktovertak i situasjonen, mener han.

Opprop mot autisme-kampanje

Historien om Alex kommer i en tid da autisme har vært framme i nyhetsbildet også i andre saker. New York Magazine skrev i mai i år om et opprop som ble satt i gang av en 20-åring med Aspergers syndrom, etter en opplysningskampanje som han mente spilte på frykt og stereotypier knyttet til autisme og Aspergers syndrom.

- Selv om folk med diagnosen autisme eller Aspergers har problemer med sosialt samspill, er det ikke slik at vi ikke kan få det til, og vi kan fungere på våre egne premisser hvis vi er støttet, akseptert og inkludert slik vi er, skriver 20-åringen Ari Ne\'eman.

Protestene mot kampanjen nådde store aviser som Wall Street Journal, og skapte såpass mye debatt at opplysningskampanjen ble trukket etter tre uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!